Υπουργείο Πολιτισμού: 850.000 ευρώ οι νέες επιχορηγήσεις στον Σύγχρονο Πολιτισμό

Νέες επιχορηγήσεις ύψους 850.000 ευρώ ανακοινώθηκαν εχτές από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις ειδικές προσκλήσεις που εκδόθηκαν στις 10 Ιουλίου 2020 για την επιχορήγηση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα σύγχρονου πολιτισμού.

Αναλυτικότερα:

-> 640.000 ευρώ διατίθεται για την προαγωγή της σύγχρονης εικαστικής τέχνης. Ειδικότερα για την έρευνα παραγωγής διατομεακών / διακαλλιτεχνικών έργων.

Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενίσχυσε με επιπλέον 361.445 ευρώ δράσεις εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας, σχεδίου και μουσείων σύγχρονου πολιτισμού.

Τον Οκτώβριο 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχορήγησε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με 300.000 ευρώ, λόγω των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.

Συνολικά, το 2020, το ΥΠΠΟΑ, για την ενίσχυση της σύγχρονης εικαστικής τέχνης, διέθεσε 1.301.445 ευρώ.

-> Με 120.000 ευρώ ενισχύεται η ανάπτυξη ερευνητικού έργου με αντικείμενο τη χορογραφική πρακτική στον κλασικό και σύγχρονο χορό.

Τον Ιούνιο η χορευτική κοινότητα ενισχύθηκε από την τακτική επιχορήγηση (41 ομάδες χορού) με 985.000 ευρώ (αυξημένο κατά 70% λόγω των ειδικών συνθηκών του 2020) και μέσω των Δράσεων Χορού διατέθηκαν επιπλέον 91.000 ευρώ.

Συνολικά, το 2020, το ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση του Χορού διέθεσε 1.196.000 ευρώ.

-> Με 90.000 ευρώ ενισχύεται η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων στο design.

Το ΥΠΠΟΑ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του design (γραφιστική, τυπογραφία, οπτική επικοινωνία, μόδα, σχεδιασμός κοσμημάτων και υφασμάτων, βιομηχανικό σχέδιο, σχεδιασμός αντικειμένων και επίπλων) στον σύγχρονο πολιτισμό, απηύθυνε ειδική πρόσκληση με στόχο να επιχορηγηθούν έως 200 προτάσεις με €2.500 η κάθε μία. Τελικά υποβλήθηκαν συνολικά 41 προτάσεις εκ των οποίων επιχορηγούνται 36 καθώς αυτές πληρούσαν τα κριτήρια της προκήρυξης.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί θερμά τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, καθώς και όλα τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών, που εργάστηκαν αμισθί και εν μέσω της πανδημίας, προκειμένου να ολοκληρώσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το έργο τους.

Ακολουθούν αναλυτικές λίστες και πίνακες με τους επιχορηγούμενους:

1. Επιχορήγηση συνολικού ύψους 640.000 για έρευνα στα εικαστικά και διατομεακά / διακαλλιτεχνικά έργα.

Πρόθεση της συγκεκριμένης πρόσκλησης ήταν η χρηματοδότηση ερευνητικού έργου. Κατατέθηκαν 139 προτάσεις. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

– Αντώνη Σκλεπάρη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

– Σπύρο Μάκκα, Προϊστάμενο του Τμήματος Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ,

– Γεώργιο Χαρβαλιά, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,

– Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών,

– Σταυρούλα Λιναρά, υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών με βαθμό Α’, ως τακτικό μέλος, αναπληρούμενη από το Δημήτριο Σταμάτη, υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, κλάδου ΠΕ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ με βαθμό Γ’.