Β. Κορέα: 110η επέτειος από τη γέννηση του «ιδρυτή» της – Θα εμφανίσει νέα πυρηνικά σε στρατιωτική παρέλαση;

Η Βόρεια Κορέα τιμά σήμερα την 110η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της χώρας, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να διαλύσουν το μυστήριο γύρω από μια πιθανή στρατιωτική παρέλαση κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται η Πιονγκγιάνγκ να αποκαλύψει νέα όπλα.

Η 15η Απριλίου, “Ημέρα του Ήλιου”, συνιστά μια από τις πιο σημαντικές εορτές στη Βόρεια Κορέα λόγω της γέννησης του παππού του σημερινού ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν και ιδρυτή της χώρας αυτής που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Τρεις εβδομάδες πριν από την σημερινή επέτειο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη μεγαλύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην ιστορία της. Είναι η πρώτη φορά που τα πιο ισχυρά όπλα του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτοξεύθηκαν σε πλήρες βεληνεκές από το 2017, παραβιάζοντας μορατόριουμ που τηρείτο μέχρι τότε.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, όπως και ο κύριος απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, εκτιμούν ότι μια πυρηνική δοκιμή θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των σημερινών εορτασμών για την 110η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας. Επίσης αναμένουν την πιθανή πραγματοποίηση στρατιωτικής παρέλασης, στην οποία ενδέχεται να αποκαλυφθούν νέα όπλα.

Ωστόσο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν μέχρι στιγμής κάνει καμία αναφορά σε τέτοιου είδους γεγονότα.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος NK News, που έχει την έδρα του στη Σεούλ, αναφέρει ότι οι πηγές του στη Βόρεια Κορέα άκουσαν ελικόπτερα και αεριωθούμενα αεροσκάφη να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από την Πιονγκγιάνγκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες, Πέμπτη, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί ήδη να έγινε μια νυχτερινή στρατιωτική παρέλαση.

Ωστόσο ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι εφεξής φαίνεται πιθανό η κύρια στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ να γίνει στις 25 Απριλίου, ημέρα της επετείου της ίδρυσης του βορειοκορεατικού στρατού.

“Καθώς οι δύο επέτειοι απέχουν μεταξύ τους μόνον 10 ημέρες, φαίνεται λίγο δύσκολο να διοργανωθεί παρέλαση στις δύο περιπτώσεις”, δήλωσε ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών.

Σε προηγούμενες επετείους, η Πιονγκγιάνγκ είχε μεταδώσει εικόνες από τις στρατιωτικές παρελάσεις στην κρατική τηλεόραση αρκετές ώρες μετά την πραγματοποίησή τους, χωρίς να τις έχει ανακοινώσει εκ των προτέρων στις επίσημες εφημερίδες.

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε το 1994, αλλά παραμένει ο “Αιώνιος Πρόεδρος” της χώρας.

Οι Βορειοκορεάτες μαθαίνουν από τη γέννησή τους να τιμούν τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και τον γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και όλοι οι ενήλικες φορούν κονκάρδες με την εικόνα ενός εκ των δύο ανδρών.

Πηγή: kathimerini.gr