Βαρβιτσιώτης: Η Σύνοδος της Αθήνας προάγγελος μιας νέας Ευρωμεσογειακής πολιτικής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

 

Άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, φιλοξενεί η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Μ’ αφορμή την υπουργική Σύνοδο των EU MED.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η Σύνοδος της Αθήνας προάγγελος μιας νέας Ευρωμεσογειακής πολιτικής». Ο κύριος Βαρβιτσιώτης -μεταξύ άλλων- επισημαίνει ότι «πετύχαμε να συμφωνήσουμε σε μια Κοινή Δήλωση, που ανοίγει τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο στα Χανιά».

Τονίζει ότι: «Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους, μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατότερα στις Βρυξέλλες. Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί η Μεσογειακή διάσταση μία ισχυρή πολιτικά τάση στην Ευρώπη».

Αναλυτικά το άρθρο: «Η υπουργική Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η Αθήνα είχε την τιμή να φιλοξενήσει χθες ήταν η πρώτη με φυσική παρουσία στην μετα-covid εποχή. Πετύχαμε να συμφωνήσουμε σε μια Κοινή Δήλωση, που ανοίγει τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο στα Χανιά.

Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες με παραδοσιακούς δεσμούς και κοινές προκλήσεις. Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί η Μεσογειακή διάσταση μία ισχυρή πολιτικά τάση στην Ευρώπη.

Οι EU-Med είναι ένας χώρος συνεύρεσης ισχυρών πολιτικά και ναυτικά δυνάμεων, νησιωτικών χωρών και κρατών στα σύνορα της ηπείρου.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους, μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατότερα στις Βρυξέλλες. Να εκφράσουμε και να ενισχύσουμε την νότια διάσταση στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Να διαμορφώσουμε το Μέλλον που απαιτούν και αξίζουν οι λαοί μας.

Ένα μέλλον που κατ’ αρχάς διαφυλάσσει το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Με πολιτικές αειφορίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε το πλούσιο οικοσύστημά της από την κλιματική αλλαγή. Η απάντηση στην υποβάθμισή της δε χωρά άλλη αναβολή. Γι’ αυτό, στην Υπουργική Σύνοδο εντάξαμε ειδική θεματική με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων της μέσα από μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξέλθουμε από την πανδημία ομαλά, αποτελεσματικά, με κοινό βηματισμό. Ότι τα προγράμματα εμβολιασμών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Ότι ο τουρισμός θα αιμοδοτήσει και πάλι τις χώρες μας. Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό- που πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε- αγκαλιάστηκε από όλες τις Μεσογειακές χώρες. Και σήμερα βάζει μπροστά τις μηχανές της εξωστρέφειας με στόχο την οικονομική ανάκαμψη.

Μια ανάκαμψη που θα πρέπει να είναι άμεση και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Να εγγυάται την μετάβαση σε μια ανθεκτική Πράσινη Ψηφιακή Οικονομία και να επιτρέπει στους νέους να μένουν στον τόπο τους.

Να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης. Τα εργαλεία υπάρχουν, με πρώτο το εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο οι χώρες του Νότου έδωσαν μεγάλη μάχη.

Ενωμένοι οι Νότιοι πρέπει να διαχειριστούμε και τα ζητήματα ασφάλειας. Συνασπισμένοι γύρω από κοινές πολιτικές και δημοκρατικές αρχές, να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν τόπο ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την καλή γειτονία.

Κάτι το οποίο πρέπει να σεβαστεί και η Τουρκία. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο για μια βιώσιμη λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας.

Και, φυσικά, καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, για να μη μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπων. Πρώτα η Ευρώπη να θέσει κανόνες στα θαλάσσια σύνορά της.

Να αυξήσει τις δυνάμεις της. Να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και μετά να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες υποδοχής. Αλλιώς, κανένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Είναι, λοιπόν, η στιγμή η Ευρώπη να επενδύσει στη μεσογειακή γειτονιά της. Και η Ελλάδα, ως πανάρχαιο ναυτικό έθνος που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στρατηγικό συμφέρον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα Ευρωμεσογειακή πολιτική. Η πρώτη σελίδα γράφτηκε στην Αθήνα, το επόμενο βήμα θα γίνει στα Χανιά».