Βασιλιάς Κάρολος: Με ενεργό ρόλο οι πολίτες στην τελετή στέψης -Θα δώσουν όρκο πίστης

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί αναμένεται να βγουν στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα όσα θα συμβούν κατά τη διάρκεια της στέψης του βασιλιά Καρόλου, το επόμενο Σάββατο (6/5).

Δεν θα μείνουν όμως απλά… θεατές, αλλά, εφόσον το θέλουν, θα «συμμετάσχουν» στην τελετή στέψης με έναν και μοναδικό τρόπο: κατά τη διάρκειά της, όσοι το θέλουν, θα μπορούν να ορκιστούν πίστη στον νέο βασιλιά.

Ο όρκος πίστης των πολιτών

Σύμφωνα με το Skynews, οι πολίτες θα κληθούν την ώρα της στέψης να πουν τα εξής λόγια: «Ορκίζομαι ότι θα δείξω αληθινή πίστη στη μεγαλειότητά σας, και στους κληρονόμους και διαδόχους σας σύμφωνα με τον νόμο -βοήθησέ με, λοιπόν, Θεέ μου».

Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το κοινό θα λάβει ενεργό ρόλο στη στέψη, με τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury να καλεί όσους παρακολουθούν ή ακούν την εκδήλωση να συμμετάσχουν σε μια «μεγάλη φωνή σε όλο το έθνος και σε όλο τον κόσμο, υποστήριξης για τον βασιλιά».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο σεβασμιότατος Τζάστιν Γουέλμπι θα ζητήσει από «όλα τα πρόσωπα, με δική τους θέληση, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και των άλλων βασιλείων και εδαφών να αποτίσουν φόρο τιμής, με καρδιά και φωνή, στον αναμφισβήτητο βασιλιά τους, υπερασπιστή όλων».

Όπως τόνισε ο κ. Γουέλμπι, μετά τη φράση όπου θα ορκιστούν πίστη στον βασιλιά Κάρολο, ο ίδιος θα φωνάξει το γνωστό πλέον «God Save The King», με το κοινό να πρέπει να απαντήσει: «God Save King Charles. Long Live King Charles. May The King live forever» (Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά. Ζήτω ο βασιλιάς Κάρολος. Είθε ο βασιλιάς να ζήσει για πάντα.)

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μοιραστούμε λόγω της τεχνολογικής προόδου, όχι μόνο οι άνθρωποι στο αβαείο, αλλά και οι άνθρωποι που είναι online, στην τηλεόραση, που ακούν και που είναι συγκεντρωμένοι σε πάρκα, σε μεγάλες οθόνες και εκκλησίες. Η ελπίδα μας είναι σε εκείνο το σημείο, όταν ο αρχιεπίσκοπος προσκαλεί τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, ότι οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, αν παρακολουθούν μόνοι τους στο σπίτι στην τηλεόραση, θα το πουν δυνατά», ανέφερε.