Βίκτορ Όρμπαν: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πήγε στη Μόσχα και συνάντησε τον Πούτιν – «Θύελλα» αντιδράσεων στην ΕΕ

287

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έφθασε σήμερα το πρωί αεροπορικώς στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπός του, Μπερταλάν Χαβασί, είπε ότι ο Ορμπάν βρίσκεται σε «ειρηνευτική αποστολή» προφανώς αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέβασε μια φωτογραφία στο Χ (πρώην Twitter), από την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, γράφοντας: «Η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζεται. Δεύτερη στάση: Μόσχα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία τη περασμένη εβδομάδα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχουν σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν.

Όπως είπε στον Πούτιν ο Ούγγρος πρωθυπουργός, επιθυμία του είναι να συζητήσει μαζί του για ζητήματα που είναι σημαντικά για την Ευρώπη.

«Η Ουγγαρία θα γίνει σιγά-σιγά η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορεί να συνομιλεί με όλους», σχολίασε ο Ορμπάν σε απευθείας μετάδοση της συνάντησης των δύο ηγετών στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Ria Novosti.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συζητήσει για τις «μικροδιαφορές» των ειρηνευτικών προτάσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος δέχτηκε τον Όρμπαν στο Κρεμλίνο, δήλωσε έτοιμος να ακούσει την θέση του τελευταίου για την Ουκρανία και να πληροφορηθεί από εκείνον τις απόψεις άλλων ευρωπαίων εταίρων δεδομένου ότι η Ουγγαρία ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικοδόμηση των διμερών μας σχέσεων σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και, φυσικά, να μιλήσουμε για τις προοπτικές της εξέλιξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κρίσης, εννοώ στην ουκρανική κατεύθυνση», είπε ο Πούτιν.

Θύελλα αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο Ορμπάν βρίσκεται στη Μόσχα για μια επίσκεψη «αποκλειστικά» διμερή για την οποία δεν έχει «καμία εντολή» από την ΕΕ, δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ.

Την αντίδραση τους εξέφρασαν και οι πρωθυπουργοί Τσεχίας και Πολωνίας, αλλά και η επερχόμενη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας (που θα πάρει τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ), Κάγια Κάλας.

«Στη Μόσχα, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση την ΕΕ ή τις θέσεις της ΕΕ. Εκμεταλλεύεται τη θέση της προεδρίας της ΕΕ για να σπείρει σύγχυση. Η ΕΕ είναι ενωμένη, σαφώς πίσω από την Ουκρανία και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», γράφει χαρακτηριστικά η πρώην Εσθονή πρωθυπουργός.

Η αντίδραση της Ουκρανίας 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Μόσχα για να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο Κίεβο δεν είχε συντονισθεί με την Ουκρανία.

«Υπενθυμίζουμε ότι το κράτος μας, η αρχή ‘όχι συμφωνίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία’ παραμένει ακλόνητη και καλούμε όλες τις χώρες να την τηρήσουν αυστηρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ουκρανία θεωρεί το ειρηνευτικό της σχέδιο των 10 σημείων, και την παγκόσμια σύνοδο κορυφής που βασίστηκε σ’ αυτό, ως τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που συνεχίζεται επί 28 μήνες.

Πηγή: OnAlert.GR