Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψήφιση, στην Επιτροπή, του ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

320

Ποιοι καταψήφισαν.

 

Mε ευρύτερη πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Επί της αρχής του σχεδίου νόμου, υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα εισαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν είναι η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου που ψηφίσθηκε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συμπλήρωσή του και η βελτίωσή του για να γίνει λειτουργικός και να προχωρήσουν οι επενδύσεις παραγωγής. “Η πολιτική είναι σκυταλοδρομία, δεν είναι μόνο αντιμαχία” είπε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε πως “σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε μια προσπάθεια συνθέσεως”. Επισήμανε ότι τα πράγματα και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάνναβη, έχουν αλλάξει τόσο σε επίπεδο Ευρώπης, Αμερικής και ΠΟΥ και στο πλαίσιο αυτό το παρόν νομοσχέδιο “προσπαθεί να κάνει το επόμενο απαραίτητο βήμα”, που είναι να επιτρέπεται η εξαγωγή ξηρού ανθού και κάθε φαρμακευτικής μορφής, που η παραγωγός εταιρεία στην Ελλάδα θα εξάγει με την απαραίτητη άδεια, σε μία χώρα.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου να εξαιρούνται από τον περιορισμό της εγκατάστασης παραγωγικών μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όσες επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει άδειες, ή βρίσκονται σε φάση έκδοσης. Μάλιστα, ενημέρωσε πως έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νομοθετική βελτίωση στην ολομέλεια, προκειμένου να δοθεί και μια παράταση εξαίρεσης, τριών με πέντε μηνών, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που, είτε έχουν προβεί σε προσύμφωνα, είτε δεν έχουν ακόμα προλάβει να καταθέσουν αίτηση, αλλά έχουν αγοράσει γη υψηλής παραγωγικότητας για τέτοιες επενδύσεις. Εμείς είπε ο υπουργός “δεν θέλουμε να αδικήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ούτε να δημιουργούμε ζημιά σε καμία εταιρεία”. Επέμεινε πάντως, ότι επειδή η καλλιέργεια αυτή είναι κυρίως υδροπονική, δεν χρειάζεται να χάνουμε γη υψηλής καλλιέργειας.

Σχετικά με τις δύο φάσεις αδειοδότησης (εγκατάστασης και λειτουργίας) των μονάδων και τα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός διευκρίνισε πως αυτά προβλέπονται ήδη στον υφιστάμενο νόμο που ψηφίσθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί, και απλά επαναλαμβάνονται στο πλαίσιο των κανόνων της ορθής νομοθέτησης.

Αναφορικά με την μετάταξη της φαρμακευτικής κάνναβης από τον πίνακα Γ στον πίνακα Δ, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό είναι αναγκαίο στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης με την οποία οι ασθενείς πλέον, μπορούν να προμηθεύονται όλα τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από όλα τα φαρμακεία. Αντιθέτως, είπε, θα διατηρούσαμε το παράδοξο να επιτρέπεται η πώληση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όλων των αντικαρκινικών σκευασμάτων, όχι όμως της φαρμακευτικής κάνναβης η οποία διατίθεται σήμερα μόνο μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Αυτό τόνισε, δεν αλλάζει ότι απαιτείται δίγραμμη συνταγή ιατρού για την χορήγησή της, ούτε ότι τα φαρμακεία δεν θα πρέπει να τα φυλούν σε μέρος αυξημένης ασφάλειας.

Για τον περιορισμό εξαγωγής της ποσότητας των 30 γραμμαρίων ανά σκεύασμα, ο υπουργός είπε πως αυτό ήταν μια απαίτηση του ΕΟΦ, λέγοντας μάλιστα, πως στις αρχικές του τοποθετήσεις, το όριο που έθετε ήταν στα 10 γραμμάρια και μετά από διαπραγματεύσεις αυτό έφτασε στα 30 γραμμάρια. Ο κ. Γεωργιάδης πάντως είπε, πως είναι “ανοικτός” να επανεξεταστεί αυτό το όριο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.