Βραζιλία: Ο ισχυρός σύμμαχος της Ρωσίας δεν καταδικάζει την εισβολή, αλλά νίπτει τας χείρας

239

Ήταν 16 Ιουνίου 2009, όταν οι ηγέτες των χωρών BRIC (που μετέπειτα ονομάστηκαν BRICS) πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Αικατερίνμπουργκ (Ρωσία) κατά την οποία εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, θέλησαν να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος απέναντι στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ απομακρύνθηκε από την επίσημη στάση της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ λέγοντας ότι η Βραζιλία θα παραμείνει ουδέτερη.

Ο Μπολσονάρου, γνωστός για τις ακροδεξιές του τάσεις, πρόσφατα αγνόησε τις παραινέσεις των ΗΠΑ να μην επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα ενόψει της εισβολής του στην Ουκρανία, εξοργίζοντας έτσι τους δυτικούς συμμάχους, αφού τόνισε ότι ήταν «αλληλέγγυη με τη Ρωσία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπολσονάρου είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «πρακτικά αδελφά έθνη», ενώ συμπλήρωσε ότι: «Δεν θα πάρουμε την πλευρά κάποιου, θα συνεχίσουμε να είμαστε ουδέτεροι και θα βοηθήσουμε με ό,τι είναι δυνατό».