Βρετανία: Δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με ολοένα και περισσότερες χώρες που καθιστούν υποχρεωτικά τα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

“Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή επιπρόσθετων αξιώσεων για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα εξετάσει περιορισμούς για τις αφίξεις από την Κίνα.

Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας και των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα υποχρεωτικά τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται μετά την απόφαση του Πεκίνου να άρει τα μέτρα για “μηδενική COVID”.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αξιωματούχοι από το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας αναμενόταν να αποφασίσουν αν η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει άλλες χώρες στην επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία. “Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι έχουμε σε ισχύ την απαραίτητη επιτήρηση”, σημείωσε.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για περιορισμούς σε αυτούς που έρχονται στη χώρα από την Κίνα, απάντησε: “Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε”.

Η Βρετανία, της οποίας ηγείτο ο Μπόρις Τζόνσον όταν ενέσκηψε η πανδημία το 2020, επικρίθηκε για τον χειρισμό της κρίσης δημόσιας υγείας, κατηγορούμενη ότι άργησε να προβεί στον εντοπισμό των κρουσμάτων στις αφίξεις στη χώρα και να επιβάλει λοκντάουν σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες.

“Δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα”, σύμφωνα με τη Γαλλία

Η Γαλλία δεν χρειάζεται να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία COVARS. “Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (…) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα”, δήλωσε η Μπριζίτ Οτράν στον French Radio Classique.

Η επικεφαλής της επιτροπής αυτής, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, σημείωσε ότι προς το παρόν “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο” και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 στην Κίνα. “Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία”, πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.

Αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν αργότερα σήμερα τον συντονισμό της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.