Βρετανία: Δριμεία κριτική για το σύστημα φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων

203

Κριτική ασκείται στο σύστημα φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων σε σπίτια στη Βρετανία, καθώς μόνο μία στις έξι οικογένειες προσφύγων που έχουν υποβάλει αίτηση έχει πράγματι γίνει δεκτή σε σπίτια. Τα παράπονα δεν αφορούν μόνο τις καθυστερήσεις, τη γραφειοκρατία, ακόμη και το κόστος της τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας, αλλά και την υποψία πως κάποιοι από αυτούς που έχουν προθυμοποιηθεί ως οικοδεσπότες έχουν δόλια κίνητρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 11.000 Ουκρανές και Ουκρανοί έχουν φθάσει για να φιλοξενηθούν στη Βρετανία, την ώρα που οι αιτήσεις είναι 65.000 και που άλλες χώρες έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται μέσα από ειδικές σελίδες στο Facebook και υποτίθεται ότι ακολουθεί έλεγχος καταλληλότητας του οικοδεσπότη. Το πρόγραμμα έχει προσφέρει ανακούφιση και ένα νέο σπίτι σε ανθρώπους που το χρειάζονταν, αλλά έχει απογοητεύσει και άλλους, που έφθασαν σε σπίτια παντελώς ακατάλληλα ή σε οικοδεσπότες που δεν άφηναν φαγητό στην κουζίνα, προτιμώντας απλώς να εισπράττουν τις 350 στερλίνες τον μήνα, που χορηγεί για τον σκοπό αυτό η βρετανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή πόλη Τιχουάνα του Μεξικού, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες περιμένουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος, νέες καταγγελίες για τη χρήση σεξουαλικής βίας στον πόλεμο ήρθαν στο φως χθες στο Κίεβο. «Εχω λάβει αναφορές, που δεν έχω επιβεβαιώσει ακόμη, για δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών και αγοριών από ρωσικές δυνάμεις», δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε περιόδους πολέμου, Πραμίλα Πάτεν, σε συνέντευξη Τύπου με Ουκρανούς αξιωματούχους. «Για τους άνδρες είναι πιο δύσκολο να αποκαλύψουν τέτοια περιστατικά».