Βρετανία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Κινέζος πρέσβης για τη σύλληψη του ρεπόρτερ του BBC

183

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η χθεσινή σύλληψη Βρετανού δημοσιογράφου στη Σαγκάη, την ώρα που κάλυπτε τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του lockdown και της πολιτικής «zero Covid».

Όπως μεταδίδει σήμερα η εφημερίδα Evening Standard, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία κλήθηκε για εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση σε σχέση με τις καταγγελίες για τη βίαιη σύλληψη του δημοσιογράφου του BBC.

Τέλος εποχής (;)

Aν και το Foreign Office δεν έχει εκδώσει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό, ενδεικτική του τεταμένου κλίματος μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος χτες το βράδυ έκανε λόγο για τέλος της «χρυσής εποχής» των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως είπε σε ομιλία του, αναφερόμενος και στο περιστατικό με τον ρεπόρτερ του BBC, «η Κίνα συνεχίζει όλο και περισσότερο να εγείρει προκλήσεις στις αξίες και τα ενδιαφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου». Υπό αυτό το πρίσμα, η Βρετανία θα πρέπει να «εξελίξει» την προσέγγισή της απέναντι στην Κίνα.

«Το Πεκίνο συνειδητά αγωνίζεται για να έχει παγκόσμια επιρροή, χρησιμοποιώντας όλες τις εκφάνσεις της κρατικής ισχύος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούνακ, σημειώνοντας πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κραταιό ρόλο της Κίνας στη διεθνή σκηνή.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η «χρυσή εποχή» των σχέσεων των δύο χωρών έχει τελειώσει, μαζί με την «αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις» στην Κίνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιλέξει το status quo, αλλά θα αντιμετωπίσει τους διεθνείς ανταγωνιστές της χώρας «όχι με υψηλή ρητορική, αλλά με πραγματισμό».

Σημειώνεται ότι κάποιοι από το Συντηρητικό Κόμμα έχουν επικρίνει τον Σούνακ, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι τόσο αυστηρός απέναντι στην Κίνα, σε σχέση με την προκάτοχό του Λις Τρας. Πέρσι, ως υπουργός Οικονομικών, είχε ζητήσει για μια πιο ήπια πολιτική προς το Πεκίνο, με εξισορρόπηση της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επέκτασης των οικονομικών δεσμών.

Πάντως, η προγραμματισμένη για τη σύνοδο των G20 συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «ναυάγησε», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το Λονδίνο απαγόρευσε την αγορά και χρήση καμερών ασφαλείας made in China σε κυβερνητικά κτίρια.

Η απάντηση του Πεκίνου: «Το BBC υποδύεται το θύμα»

«Οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ενέργειες που δεν συνδέονται με τον ρόλο τους», ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου του BBC, Eντ Λόρενς.

Mάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι «το BBC υποδύεται το θύμα».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχολίασε ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κινέζων πολιτών προστατεύονται αλλά θα πρέπει αυτά να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.

Το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο

Τις τελευταίες ημέρες πολίτες σε πολλές πόλεις της Κίνας διαδηλώνουν κατά των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της COVID, σε μια επίδειξη απείθειας που παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που κυβερνά ο Σι Τζινπίνγκ.

Το BBC ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος του, Εντ Λόρενς, ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη.

«Κρατήθηκε για πολλές ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν. Αυτό συνέβη ενώ εργαζόταν ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος», ανακοίνωσε την Κυριακή το BBC.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει αμφισβητήσει την πληροφορία αυτή υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του.