Βρετανία: «Πάγωμα» της βοήθειας προς ξένες χώρες εξετάζει ο Ρίσι Σούνακ

Το «πάγωμα» του προϋπολογισμού για τη βοήθεια της Βρετανίας προς ξένες χώρες για άλλα δύο χρόνια εξετάζει ο Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το ύψος των δαπανών της χώρας για βοήθεια προς ξένες χώρες έχει οριστεί στο 0,5% του εθνικού εισοδήματος.

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες για βοήθεια, λόγω του πλήγματος στη βρετανική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).

Ο Σούνακ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες θα έπρεπε να επιστρέψουν στο 0,7% της οικονομικής παραγωγής από το δημοσιονομικό έτος 2024-2025.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της περικοπής δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες κατά άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027.

Η κυβέρνηση Σούνακ προχωρά σε περικοπές δαπανών και ακυρώνει φοροελαφρύνσεις σε μια περίοδο κατά την οποία το αυξανόμενο κόστος από στεγαστικά δάνεια, τρόφιμα, καύσιμα και θέρμανση πλήττει τους προϋπολογισμούς των βρετανικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στο να δώσει απάντηση για το θέμα.