WSJ: Το Κογκρέσο επιζητεί τη διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών

380

Τη διάσπαση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ φαίνεται ότι επιζητεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ισχύος του λεγόμενου «Big4». Δηλαδή των Alphabet -μητρικής της Google- Apple, Amazon και Facebook, οι οποίες ερευνώνται εδώ και μήνες από την Επιτροπή Ελέγχου του Κογκρέσου.

Οι Αμερικανοί βουλευτές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα, αλλά και διαθέτοντας τις καταθέσεις – ακροάσεις των διευθυνόντων συμβούλων του «Big4».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, David Cicilline, έχει ήδη στείλει μήνυμα για την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων εναντίον των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, καλώντας τις διοικήσεις να διαχωρίσουν τις τεχνολογικές πλατφόρμες από τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιευθεί περαιτέρω λεπτομέρειες από τον φάκελο της υπόθεσης. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς συζήτησης για τον διαχωρισμό, για παράδειγμα, της μηχανής αναζήτησης της Google από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του τεχνολογικού «κολοσσού».

Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει και μια σειρά άλλων μέτρων για τον περιορισμό της δυναμικής του «Big4», όπως την αύξηση του προϋπολογισμού για τις εποπτικές αρχές, την τροποποίηση του νομοθετικού οπλοστασίου κ.α.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, πέραν των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι παγίως υπέρ της λήψης μέτρων για την ρύθμιση του τεχνολογικού τομέα, θετικοί εμφανίζονται και οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων.

Πάντως, οποιαδήποτε ιδέα περί διάσπασης των τεχνολογικών «κολοσσών» είναι βέβαιο ότι θα εγείρει σοβαρές αντιδράσεις, ιδίως ανάμεσα στις τάξεις του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν λάβει και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πολλάκις θέσει στο στόχαστρο τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.