Ξανά σε λειτουργία η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Πλοίο ακτοπλοϊκή σύνδεση

Μετά από πολλά χρόνια αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Επρόκειτο για αίτημα πολλών Κυπρίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αεροφοβίας και δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν εκτός του νησιού καθώς η μόνη δυνατότητα που υπήρχε ήταν η χρήση αεροπλάνου.

Ο Κύπριος Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης σε συνέντευξη τύπου σήμερα ανέφερε πως «σήμερα κάνουμε ακόμα ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για υλοποίηση αυτού του στόχου και της διαχρονικής επιθυμίας των συμπολιτών μας, για να προσφέρουμε μια εναλλακτική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη και το πλησιέστερο σημείο, που είναι η Ελλάδα».

Οι όροι του διαγωνισμού

Συγκεκριμένα, προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν Ευρωπαίοι πολίτες ή ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ ή εταιρείες εκτός ΕΕ, που ελέγχονται από Ευρωπαίους πολίτες, ενώ τα κριτήρια ανάθεσης αφορούν στην τιμή και την ποιότητα των υπηρεσιών (διάρκεια ταξιδιού, προδιαγραφές πλοίου, υποδομές εστίασης).

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ για την επιλογή του μεταφορέα θα ληφθούν υπόψη η τιμή και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η διάρκεια του ταξιδιού, η ηλικία και οι προδιαγραφές του πλοίου και οι υποδομές εστίασης.

Το πλοίο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις σε σχέση με την ασφάλεια, ενώ θα πρέπει να διαθέτει υποδομή φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς κατοικίδιων.

Σε σχέση με το λιμάνι που θα φιλοξενήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως δίνεται η επιλογή στον μεταφορέα να επιλέξει κατά πόσο θα είναι το λιμάνι της Λεμεσού ή της Λάρνακας, ενώ του δίνεται και η δυνατότητα ένταξης ενδιάμεσου σταθμού σε ένα ελληνικό νησί.

Η συχνότητα των διαδρομών

Η συχνότητα των διαδρομών θα είναι σε εβδομαδιαία βάση κατά τους μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο, ανά δεκαπενθήμερο τους μήνες Οκτώβριο και Απρίλιο και μια φορά τον μήνα μεταξύ Νοεμβρίου – Μαρτίου.

Όσον αφορά τα ναύλα, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης έχει καθοριστεί ένα μέγιστο ποσό της τάξης των €65 το άτομο σε αεροπορική θέση για μονή διαδρομή και €109 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ για απλή καμπίνα η μέγιστη χρέωση θα είναι €95 το άτομο για μονή διαδρομή και €149 μετ’ επιστροφής (συμπεριλαμβάνονται τα λιμενικά τέλη).

Τα παιδιά κάτω των δυο ετών θα ταξιδεύουν δωρεάν ενώ μειωμένα ναύλα προβλέπονται για παιδιά 2 με 12 ετών.

Για μεταφορά οχημάτων επιβατών, μήκους μέχρι πέντε μέτρα, το μέγιστο κόμιστρο – χωρίς τα λιμενικά τέλη που θα καθοριστούν αργότερα – ανέρχονται σε €75 για μονή διαδρομή και €150 μετ’ επιστροφής και για μεταφορά μοτοσυκλέτας €50 και €100 αντίστοιχα.