«Ξεγράψτε το νόμο, σύντροφοι, μου χαλάει τη θέα»

478

Σύνδρομο nimby (not in my back yard – όχι στη δική μου αυλή) το λένε στις ΗΠΑ και είναι δημοφιλέστατο και εν Ελλάδι. Η νομιμότητα και η ανάπτυξη είναι καλές, μέχρι το σημείο όπου απειλούν το προσωπικό βασίλειό μας. Θέλουμε υποδομές και επενδύσεις, αλλά όχι αν μας ενοχλούν προσωπικά. Ειδικά εφόσον μπορούμε να λαϊκίσουμε για να πάρουμε με το μέρος μας το κοινό αίσθημα. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και με την υπόθεση που ήρθε πρόσφατα στο φως σε σχέση με τα πολυόροφα κτήρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη – και πιο συγκεκριμένα με προς ανέγερση ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου.

Όλο το θέμα έχει ανακινηθεί και υποστηριχθεί από την κυρία Ειρήνη Φρεζάδου, αρχιτέκτονα και κάτοικο της περιοχής. Η κα Φρεζάδου έχει απασχολήσει στο παρελθόν την επικαιρότητα, όταν ο πρώην τομεάρχης υγείας του Ποταμιού, Λυκούργος Λιαρόπουλος, είχε φέρει στη δημοσιότητα την αργομισθία της με 3059 ευρώ μηνιαίως στο Ερρίκος Ντυνάν. “Δεν έγινε διακριτό το έργο της στο νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχεται κανονικά στο νοσοκομείο”, ήταν η ακριβής διατύπωση στο υπόμνημα της συμβουλευτικής εταιρίας που είχε αναλάβει να καθαρίσει την ρουσφετολογική κόπρο του Ντυνάν. Τώρα, η αρχιτέκτων απασχολεί ξανά, για άλλο λόγο, που μοιάζει δημόσιος, αλλά μάλλον δεν είναι.

Πλέον, αφού απομακρύνθηκε από τη θέση της, η κα Φρεζάδου αποφάσισε να καταπιαστεί με τους συντελεστές δόμησης στου Μακρυγιάννη. Γιατί, όμως τώρα; Φαίνεται, πως το ζήτημα είναι  κατά βάση ιδιωτικό. Ενώ, λοιπόν, στην περιοχή υπάρχουν ήδη 10όροφα και 11όροφα κτήρια, ενώ δεν ενοχλήθηκε από το ξενοδοχείο συμφερόντων Ευμορφίδη της Coco Mat στην οδό Φαλήρου 5, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο έχει ανεγερθεί εδώ και μήνες, ενώ ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα, ξαφνικά απέκτησε ειδική ευαισθησία – ίσως επειδή το διαμέρισμά της βρίσκεται ακριβώς πίσω από το οικόπεδο όπου εταιρία γαλλοελβετικών συμφερόντων ετοιμάζεται να χτίσει εννιαόροφο ξενοδοχείο, που θα της κόψει τη θέα. Σημειωτέον, ότι μπροστά και δεξιά από το σπίτι της υπάρχει κτήριο 27 μέτρων, πίσω ακριβώς άλλο 33 μέτρων, με τα οποία η κα Φρεζάδου δεν έχει ασχοληθεί ποτέ.

Έτσι, με τη βοήθεια της συνυπογράφουσας γειτόνισσάς της από την ίδια πολυκατοικία, Ολυμπίας Αθανασουλοπούλου, ενημερωτικών μέσων που διψούν για εύκολα κλικ ή εχθρεύονται την ελεύθερη οικονομία, αλλά και πολιτικών που έχουν ριχτεί στη μάχη της Αθήνας και θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά, η εν λόγω αρχιτέκτων δημιουργεί, επί της ουσίας, ένα θέμα με ανακρίβειες από ίδιο συμφέρον. Στην αίτησή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα, αναφέρεται σε 10όροφο κτήριο, ενώ το ξενοδοχείο είναι εννέα ορόφων. Επίσης, αναφέρει ψευδώς, ότι η πολεοδομική μάζα στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 21 μέτρα, ενώ δίπλα ακριβώς και πίσω από το σπίτι της έχουμε τα προαναφερθέντα κτήρια, 27 και 33 μέτρων ύψους αντίστοιχα. Εντύπωση κάνει, επίσης, ότι το παρακείμενο 10όροφο ξενοδοχείο που έχει ανεγερθεί εδώ και μήνες δεν απασχόλησε την κα Φρεζάδου, ούτε την συνυπογράφουσα – που κατοικούν σε πολυκατοικία χτισμένη με τους συντελεστές που τώρα πολεμούν.

Το σπορ είναι γνωστό και έχει ζημιώσει πολλές αναπτυξιακές προσπάθειες στη χώρα: Συλλογή υπογραφών, επίκληση στο συναίσθημα, ανακίνηση από “επιτροπές κατοίκων” υποστηριζόμενες από “προοδευτικά” κόμματα και υποψηφίους. Όμως, στου Μακρυγιάννη, εν προκειμένω, η νομιμότητα είναι εναντίον τους. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ της Μισαραλιώτου διαθέτει όλες τις απαραίτητες και προβλεπόμενες άδειες. Μάλιστα, η επενδύτρια εταιρία αγόρασε το ακίνητο αφού το εγχείρημα είχε λάβει ομόφωνα όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Πολεοδομία και έχοντας λάβει τη θετική Υπουργική Απόφαση της 12.10.2018.

Σήμερα η κα Υπουργός δηλώνει πως “η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων” κι ότι “οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου”. Στην 12.10.2018 Υπουργική Απόφασή της, που έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια, όμως, ενέκρινε την ανέγερση του 9όροφου ξενοδοχείου στη Μισαραλιώτου, κρίνοντας ότι «η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Μπορεί όποιος θέλει και έχει “άκρες”, όποιος πουλάει ένα προσωπικό του θέμα για μικροπολιτική εκμετάλλευση και επιστρατεύει δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες τραβηγμένες με δημιουργικό τρόπο από κατάλληλο σημείο, να καταργεί τους νόμους της χώρας, να φρενάρει ξένες, ή και εγχώριες, επενδύσεις, να “κόβει” εκατοντάδες θέσεις εργασίας; Ευπώλητο το θέμα με την Ακρόπολη που δήθεν κρύβεται απ’τα κτήρια, αλλά είναι η αλήθεια αυτή που τελικά κρύβεται εδώ – από ιδιώτες που δεν θέλουν να χαλάσει η θέα κι ζαχαρένια τους…

ΥΓ – Στη φωτογραφία τα απολύτως παράνομα, διότι πάνω σε μεσοτοιχία, παράθυρα της πολυκατοικίας των κυριών που θα χάσουν τη θέα τους…