Ξεκινά έλεγχος για τα άλλα δύο παιδιά της Πισπιρίγκου

241

Η Ρούλα Πισπιρίγκου παραμένει «σιωπηλή» για δεύτερη ημέρα μετά τη σύλληψη της για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας και πλέον οι Αρχές ερευνούν τις υποθέσεις θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας.

Ηδη αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με τη συνδρομή ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών, αναζητούν τις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών, προκείμενου να αποσαφηνιστεί αν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την ίδια ουσία, την κεταμίνη, όπως η Τζωρτζίνα, ή η αιτία θανάτου ήταν διαφορετική. Ενδεικτικό είναι πως ιατροδικαστές δεν αποκλείουν την πιθανότητα ασφυξίας.

Ο ρόλος του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Κομβικός πάντως μπορεί να είναι και πάλι ο ρόλος του υπερσύγχρονου εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας κ. Νικόλαο Ράικο.

Σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν γνώση του ιατρικού φακέλου της Τζωρτζίνας αλλά και των τοξικολογικών εξετάσεων, ένα από τα φάρμακα που λάμβανε η 9χρονη σε συνδυασμό με την κεταμίνη που της χορηγήθηκε , δημιούργησε μεγαλύτερη καταστολή με αποτέλεσμα να είναι 100% φονικό το αποτέλεσμα – αν και από μόνη της η δόση ήταν θανατηφόρα-.

Στο μικροσκόπιο τα πλακίδια αίματος των δύο κοριτσιών

Αρχικά θα πραγματοποιηθούν τοξικολογικές εξετάσεις για την Μαλένα και την Ιριδα, με τους ειδικούς να αξιοποιούν τα πλακίδια αίματος και τους ιστούς των οργάνων των δύο κοριτσιών, τα οποία έχουν κρατηθεί. Οι εξετάσεις θα είναι αντίστοιχες με αυτές της 9χρονης Τζωρτζίνας, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα κεταμίνης.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, μιλώντας στο iefimerida τόνισε πως το βάρος της διερεύνησης πέφτει τώρα στο να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί στα άλλα δύο παιδιά του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ήδη η επιτροπή Καρακούκη που επανεξετάζει τα ευρήματα από τη νεκροψία- νεκροτομή της Μαλένας έχει προχωρήσει την έρευνά της και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να την παραδώσει στις αστυνομικές αρχές.

Χαρακτηριστικά είπε πως «πρέπει να διερευνηθούν / επανεξεταστούν τα διασωθέντα σπλάγχνα της Μαλένας και Ίριδας, προκειμένου να καθοριστεί ο μηχανισμός του θανάτου τους π.χ. δηλητηρίαση ή ασφυξία. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θεωρώ πιθανή τη δηλητηρίαση και των τριών παιδιών (κοινός τρόπος), χωρίς βέβαια να αποκλείω ασφυκτικό μηχανισμό».

Προβληματισμός για το αν θα είναι ανιχνεύσιμη η κεταμίνη

Σημειώνεται πάντως ότι οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν θα μπορέσει να ανιχνευθεί η κεταμίνη καθώς ο μεταβολισμός της από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται το πολύ σε 1,5 ώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα ίχνη της μέσα σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως οι Αρχές ερευνούν τα ύποπτα στοιχεία στους θανάτους των δύο κοριτσιών. Υπενθυμίζεται πάντως πως ένα κοινό στοιχείο που φαίνεται να συνδέει τους θανάτους των δύο παιδιών είναι οι αμυχές που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στις εκθέσεις των ιατροδικαστών.

Τα ύποπτα στοιχεία για έγκλημα και στα άλλα δύο παιδιά

Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι για κοινά στοιχεία στους θανάτους των δύο κοριτσιών, της Μαλένας και της Ιριδας, αυτό που προκύπτει σε πρώτο στάδιο είναι οι αμυχές που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στις εκθέσεις των ιατροδικαστών.

Η ιατροδικαστική έκθεση για την Ιριδα

Στην ιατροδικαστική έκθεση για την 6,5 μηνών Ίριδα, εκτός από το έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής / εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)» υπάρχει και ένα εύρημα που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος. «Επίσης διεπιστώθη μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλενογόνου άνευ έτερων χαρακτηριστικών», όπως αναφέρει στην ιατροδικαστική της έκθεση η κυρία Αγγελική Τσιόλα.

Παράλληλα ελέγχεται και ένα πανάκι που είχε εντοπιστεί στην κούνια του άτυχου βρέφους με 2-3 σταγόνες αίμα καθώς ότι αυτό το πανάκι μπορεί να εισήλθε βίαια στο στόμα του παιδιού.

Τα ύποπτα στοιχεία στην ιατροδικαστική έκθεση για την Μαλένα

Δυο χρόνια νωρίτερα από την Ίριδα είχε πεθάνει η Μαλένα. Τότε ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με την κλινική της εικόνα γι’ αυτό και η περίπτωσή της επανεξετάζεται.

Μάλιστα όπως και στην περίπτωση της Ιριδας, στην Μαλένα εντοπίστηκαν γρατζουνιές, αυτή τη φορά στη μύτη.

Στην έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εντοπίζονται «δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα». Παράλληλα από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα. Έντονη πνευμονική συμφόρηση», ενώ και στην Ίριδα αναφέρεται ως αιτία θανάτου εκτός από την αγενεσία φλεβόκομβου το πνευμονικό οίδημα που μπορεί όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί να προκληθεί από ασφυκτικό θάνατο.

Η διαδρομή της κεταμίνης -Στο μικροσκόπιο τα ηλεκτρονικά ίχνη της Πισπιρίγκου

Οι αστυνομικοί δεν εντοπίσει ακόμα τον τρόπο που η Ρούλα Πισπιρίγκου βρήκε την κεταμίνη. Αναζητούν την πιθανή διαδρομή της είτε από το διαδίκτυο, είτε από φαρμακαποθήκες ακόμη, είτε ακόμα και διακινητές ναρκωτικών.

Ηδη στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που έχουν αναλάβει την έρευνα βρίσκονται οι όλες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές) που χρησιμοποιούσε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Σε αυτές κάνουν «φύλλο και φτερό» το ιστορικό πλοήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και τις on line αγορές που είχε κάνει η 33χρονη. Παράλληλα ελέγχονται και οι κινήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στα social media, ενώ θα ανασυρθούν και σβησμένα αρχεία.