Ξεσηκωμός κατά των γαλλικών ελίτ

199

«Οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να σκοτώσουν ανθρώπους», δήλωσε σοκαρισμένος στα μέσα ενημέρωσης ο Υβ Ρουσέ, κυβερνήτης της περιφέρειας Οτ Λουάρ της κεντρικής Γαλλίας. Ορισμένοι διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» επιτέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην έδρα της περιφέρειάς του, που βρίσκεται στη μικρή πόλη Λε Πουί αν Βελάι, κατακαίοντας το κτίριο της διοικητικής αρχής με βόμβες μολότοφ που πέταξαν στα παράθυρα. Η αγανάκτηση για την έξαρση βίας είναι μεγάλη. Συνήθως η πολιτική και κοινωνική έξαρση στο Παρίσι, πάνω από 500 χλμ βορειότερα, δεν φθάνουν μέχρι εκεί.

Όμως αυτό το διάστημα πολλά φαίνεται να έχουν αλλάξει στη Γαλλία. Ένα εν πολλοίς χωρίς συντονισμό κίνημα διαμαρτυρίας εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη τη χώρα. Μπλόκα σε δρόμους, διόδια, πρατήρια καυσίμων και συγκεντρώσεις διαδηλωτών με κίτρινα γιλέκα που πραγματοποιούν πορείες και συλλαλητήρια. Το κίνημα ενισχύεται ακόμη περισσότερο μάλιστα. Χθες το πρωί τα «κίτρινα γιλέκα» απέκλεισαν 100 σχολεία σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γαλλικός Τύπος κάνει ήδη λόγο για αγώνα δρόμου της κυβέρνησης. Από τη μία καλείται να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές, ταυτόχρονα όμως και πρόθυμη για διάλογο μαζί τους. Για δύο συνεχή Σαββατοκύριακα διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και επαρχιακών γαλλικών πόλεων, με τουρίστες να κάνουν λόγο για σκηνές που παρέπεμπαν σε εμφύλια σύρραξη.

Παρά την ευρεία στήριξη της οποίας χαίρει από τον λαό το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, το γεγονός ότι εξτρεμιστές εκ δεξιών και εξ αριστερών εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις για να προβούν σε βίαιες ενέργειες, δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των πολιτών. Η κυβέρνηση πάντως είναι αναγκασμένη να προσεγγίσει το κίνημα διαμαρτυρίας, η επιτυχία του οποίου βασίζεται σε ποικίλους λόγους, όπως επισημαίνει ο Εμιλιάνο Γκροσμάν από την ανώτατη ερευνητική σχολή Sciences Po στο Παρίσι. Εκτός από την παλιά αντίθεση μεταξύ των πλούσιων αριστερών και των συχνά συντηρητικών κατοίκων της γαλλικής επαρχίας, οι οποίοι αισθάνονται παραμελημένοι από την κυβέρνηση, υπάρχουν κατά τον πολιτικό επιστήμονα «και πολλοί άνθρωποι στη χώρα οι οποίοι εξοργίστηκαν που ο Μακρόν κατήργησε πολύ γρήγορα μετά την ανάληψη της εξουσίας του τον περιουσιακό φόρο –έναν φόρο δηλαδή που αφορούσε μόνο τους πλούσιους. Και τώρα αυξάνεται ο οικολογικός φόρος, τον οποίον πρέπει να πληρώνουν άπαντες». Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο Εμιλιάνο Γκροσμάν, πολλοί Γάλλοι, τόσο από το αριστερό όσο και από το δεξιό πολιτικό φάσμα, δεν βρίσκουν εκπροσώπηση στην καθεστηκύια τάξη του Παρισιού.

Η δημοτικότητα του προέδρου Μακρόν έχει πέσει στα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών μόλις το 24% των πολιτών του είχε δώσει την ψήφο του. Η δοκιμασία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Εμ. Μακρόν παρακολουθείται με ενδιαφέρον και στο εξωτερικό. «Δεν θα πρέπει να υπερβάλλει κανείς, όμως εάν δοθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι αυτός ο πρόεδρος δεν έχει πραγματικά υπό έλεγχο τη χώρα του, τότε αυτό θα έχει επίπτωση στην αξιοπιστία και στην επιρροή του στη διεθνή σκηνή», εξηγεί ο Χένρικ Ούτερβεντε από το Γερμανογαλλικό Ινστιτούτο στο Λούντβιχσμπουργκ. Ο γερμανός αναλυτής εκτιμά ότι το κόμμα του προέδρου Μακρόν En Marche «δεν έχει δικό του προφίλ και δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκει πλάι στον Μακρόν ως φιλικός αλλά και κριτικός εταίρος και να μπορεί να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών».

Πηγή DW