Pin It

Πολύ σημαντική η βιταμίνη Β12 για τον οργανισμό.

Συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη Β12, όποτε θα πρέπει να την πάρετε από τροφές ζωικής προέλευσης, ή από συμπληρώματα διατροφής.

Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.

Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • Χλωμό δέρμα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
  • Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμίακαι προβλήματα με τα πόδια
  • Απώλεια όρασης
  • Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

  • Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
  • Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
  • Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
  • Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρ
  • Τόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
  • Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
  • Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
  • Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
  • Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
  • Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
  • Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Με πληροφορίες από το Iatropedia.gr

Tags: