Παρασκευή 03.07.2020
  • Αρχική
  • Υγεία
  • ΕΚΠΑ- ΚΕΕΛΠΝΟ: "Ανοικτό" στην Ελλάδα το πρόβλημα της φυματίωσης

ΕΚΠΑ- ΚΕΕΛΠΝΟ: "Ανοικτό" στην Ελλάδα το πρόβλημα της φυματίωσης

Την ανάγκη να υπάρξουν κοινές δράσεις από την ιατρική κοινότητα και τους πολίτες, ώστε η φυματίωση να τεθεί οριστικά σε "υγειονομική λήθη" τόνισε ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Α. Δημόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το ΕΚΠΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα: "Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης".

Όπως αναφέρθηκε κατά την επιστημονική συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου), η νόσος συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Σήμερα μάλιστα, η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της.

"Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας, η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για το στόχο αυτό, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών" είπε είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ.

Στη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης και της έγκυρης ενημέρωσης, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελεί στάση ζωής για κάθε ενήλικα εστίασε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, ενώ κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής Σπ. Ζακυνθινός, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.), Α.Δ. Τσάτσος, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής πνευμονολογικής κοινότητας, ενώ ο κ. Σ. Τσιόδρας, αν. καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη φυματίωση, αναφέροντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2004-2016, δηλώνονταν ετησίως -κατά μέσο όρο- 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως επεσήμανε ωστόσο η κα Ρ. Καλκούνη, ειδ. Παθολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα καθώς δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά και διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση. 


Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της φυματίωσης (ποιος, πού, γιατί), πάντως, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε ένα τέλος στη φυματίωση. "Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εκτίμηση των πληθυσμών που και κινδυνεύουν περισσότερο από τη φυματίωση και δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες" διευκρίνισε η κα Χρ. Μπότση, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Νοσοκομείο Συγγρός, ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.