Γράφτηκε στις .

«Άδειασμα» της Χριστοδουλοπούλου για τη μη κλήτευση Καμμένου

Τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «προσχηματικών» ισχυρισμών της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο την απόπειρα παρεμπόδισης ακρόασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για την ακυρωθείσα τελικά συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ενισχύει γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που «αδειάζει» με τη βούλα την Πρόεδρο της Επιτροπής Τ. Χριστοδουλοπούλου, τονίζοντας ότι το αίτημα των 2/5 (σ.σ. της μειοψηφίας) πρέπει να γίνει υποχρεωτικά δεκτό.

 

 Στην πολυσέλιδη γνωμοδότησή της η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής, παραθέτει τα σχετικά αποσπάσματα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλήση του Υπουργού Άμυνας αλλά και κάθε δημοσίου λειτουργού ή δημοσίου προσώπου είναι υποχρεωτική εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της επιτροπής (σ.σ. δικαίωμα της μειοψηφίας). 

 Ένα ακόμα «ΟΧΙ» εισέπραξε η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,Τασία Χριστοδουλοπούλου, και στο ερώτημα «ντρίμπλα» που έκανε εάν θα έπρεπε η Επιτροπή Θεσμών να τηρήσει στάση αναμονής για έναν πιθανό κοινοβουλευτικό έλεγχο, με την Επιστημονική Υπηρεσία να της απαντά ξεκάθαρα ότι οι επιτροπές ασκούν αυτοτελή κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έργο τους δεν παρεμποδίζεται από παράλληλη άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το τρίτο «άδειασμα» της κας Χριστοδουλοπούλου, ήρθε στην εναλλακτική επιχείρηση παραπομπής της υπόθεσης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η οποία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και κατά την ίδια είναι αρμοδιότερη αυτής που προεδρεύει η ίδια.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ωστόσο, έχει εντελώς διαφορετική άποψη, αφού τις καθιστά σαφές ότι  η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει σαφώς οριοθετημένο και περιορισμένο πεδίο μόνο για εξοπλιστικά προγράμματα εν αντιθέσει με την Επιτροπή Θεσμών, η οποία  διαθέτει ευρύτατο πεδίο διερεύνησης για θέματα λειτουργίας θεσμών και διαφάνειας όπως ζητούσε με το αίτημά της η ΝΔ.

Πηγή skai.gr