Pin It

Ο κιμάς έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αλλοιωθεί από όσο το κομμάτι κρέας από το οποίο προήλθε και αποτελεί το καλύτερο υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι αυτό το λόγο στην απλή ψύξη ο κιμάς δεν μπορεί να παραμείνει παραπάνω από δύο, το πολύ τρεις ημέρες.

Μόλις επιστρέψετε σπίτι μην καθυστερείτε καθόλου με την αποθήκευσή του και τοποθετείστε τον μέσα στις μεμβράνες που κυκλοφορούν. Εάν δεν βάλετε προστατευτική συσκευασία η επιφάνειά του θα γίνει υγρή και γκρίζα, τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν ταχύτερα και σύντομα θα παρατηρήσετε στην επιφάνειά του πράσινες κηλίδες. Εάν επιθυμείτε μακροπρόθεσμη αποθήκευση, χωρίστε τον σε μερίδες μέσα σε σακουλάκια και τοποθετείστε τον στον καταψύκτη.

Έναν απλό έλεγχο του κιμά μπορείτε να κάνετε και εμπειρικά. Η οσμή του  πρέπει να είναι εκείνη του φρέσκου κρέατος, το χρώμα του κόκκινο και καθαρό και να μην υπάρχουν κηλίδες με διαφορετικό χρώμα. Οποιαδήποτε υποψία για αλλοίωση ή μυρωδιά που είναι δυσάρεστη, πρέπει να οδηγεί τον κιμά στα σκουπίδια, καθώς είναι καλύτερα να κλάψετε λίγα ευρώ παρά να ρισκάρετε με δυσάρεστες παρενέργειες στην υγεία σας.

 

 

Για τον κατεψυγμένο κιμά

Όταν αναφερόμαστε σε κατεψυγμένο κιμά εννοούμε:

1. Εκείνον που κόβει ο χασάπης από κατεψυγμένο βοδινό κρέας και

2. Εκείνον που προήλθε από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας και στη συνέχεια καταψύχθηκε πάλι. Στην πρώτη περίπτωση ο κιμάς δεν πρέπει να επιστρέφει στην οικιακή κατάψυξη γιατί η ποιοτική υποβάθμιση του και η πιθανή αλλοίωσή του είναι ταχύτερη από το τον φρέσκο. Στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να τον κρατήσετε περισσότερες μέρες στην κατάψυξη, απλά φροντίστε να αποψυχθεί σιγά σιγά πριν από την ώρα του μαγειρέματος.

Tags: