Τετάρτη 08.07.2020

Ο θεσμός της ιδιοκτησίας ως παράγοντας ανάπτυξης & ο ρόλος των τραπεζών

της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη

Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων μηνών, σήμερα, οι συνέπειες για τα ακίνητα είναι δραματικές.Οι 9 στις 10 ελληνικές οικογένειες σύμφωνα πάλι με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχασαν τους κόπους δεκαετιών, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς μειώνεται το κίνητρο αποπληρωμής τους,"καθηλώνει" το τραπεζικό σύστημα ενώ η απελευθέρωση των πλειστηριασμών οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στη φτώχεια και στην ανεργία.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για "ανάκαμψη του ακινήτου" η οποία και θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό πεδίο σκέψης και δράσης ενώ απαιτείται να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της φορολογίας η οποία πλέον κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να μπορέσει να δοθεί "ανάσα" σε χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την άλλη, ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την Κρίση, που ταλανίζει την Ελληνική Οικονομία εδώ και 8 χρόνια. Πριν φτάσουμε στους Πλειστηριασμούς, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά από την πλευρά των Τραπεζών. Παράλληλα όμως, εφόσον η Ύφεση άντεξε, και στο μεσοδιάστημα είχαμε και πολλές «αναταράξεις» όπως απανωτές Εκλογικές αναμετρήσεις, Δημοψήφισμα, Capital Controls, η Οικονομία - και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις και οι Ιδιώτες στο σύνολό τους, -  δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει και έτσι δάνεια και υποχρεώσεις δεν μπόρεσαν να πληρωθούν. Μαζί και με την φορολογική καταιγίδα, ήταν αδύνατο να πληρωθούν τα δάνεια με την παρούσα  μορφή. Έτσι λοιπόν και επειδή οι Τράπεζες γνωρίζουν αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαν να προτείνουν λύσεις περισσότερο προσαρμοσμένες σε αυτές αλλά και στις δυνατότητες των δανειοληπτών. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα, λογιστικά τουλάχιστον, για να καθαρίσουν οι Ισολογισμοί των Τραπεζών και να μην χρειαστούν και άλλη Ανακεφαλαιοποίηση, η λύση των Πλειστηριασμών, να φαίνεται η πιο ενδεδειγμένη στα μάτια των Πιστωτών μας, εξ ου και η πίεση που δεχόμαστε σαν Κράτος να ξεκινήσουν άμεσα.

Είδομεν…

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.