Δευτέρα 13.07.2020

Οι βιταμίνες που δρουν αποτοξινωτικά

Χωρίς αυτές, ο οργανισμός δε μπορεί να λειτουργήσει απερίσπαστος.

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο το πώς σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά αγαθών μπορεί τελικά ο άνθρωπος να υποσιτίζεται. Κι όμως, οι διατροφικές επιλογές μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Φυσιολογικά, ο οργανισμός διαθέτει αμυντικό σύστημα που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και μικρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο αίμα και τα κυτταρικά υγρά προκειμένου να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες δρουν ενάντια στην οξείδωση, την αλληλεπίδραση που έχει δηλαδή το οξυγόνο με άλλες ουσίες, μια αντίδραση μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο το αμυντικό αντιοξειδωτικό σύστημα δεν επαρκεί για να μας προστατέψει από τη δράση των ελεύθερων ριζών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε ένα φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Οι βλάβες που προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση είναι μη αναστρέψιμες.

H γήρανση προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα μαζί με αρκετές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος ή η νόσος Alzheimer. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση νοσημάτων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, οι
ρινικοί πολύποδες, το άσθμα –με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων–, καθώς και προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η παλινδρόμηση.

Τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη. Χρειαζόμαστε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες όμως, καθώς η καθεμία τους προτιμά να εξουδετερώνει συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες.

Πού βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά;

  • Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η βήτα καροτίνη, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q10.

  • Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το πορτοκάλι, η φράουλα, το βατόμουρο, το κεράσι, ο αρακάς, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το αχλάδι, η μπανάνα, το ροδάκινο, το μήλο, η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, καθώς και η ψητή πατάτα, το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο και το μύρτιλλο.

  • Υπάρχουν όμως και πολλές αδικημένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πιπεριές, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος.

  • Όσον αφορά τα ροφήματα, αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στο πράσινο, το μαύρο και το τσάι του βουνού, στο φασκόμηλο, το δίκταμο, στη μέντα, στο φλαμούρι και στο χαμομήλι.

  • Η μεσογειακή διατροφή είναι η κατεξοχήν αντιοξειδωτική διατροφή  καθώς περιλαμβάνει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών λόγω της μεγάλης ποικιλίας στις τροφές.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.