Παρασκευή 29.05.2020

Τί συμβαίνει όταν καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα;

Θα πάθεις κάτι αν φας το ψωμί του τοστ μετά την ημερομηνία λήξης; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη διατήρηση των τροφίμων.

Όποια δεν έχει φάει ληγμένο γιαούρτι να σηκώσει το χέρι! Πιθανότατα όλοι το έχουμε κάνει, χωρίς να πάθουμε κάτι. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνει ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα. Αλλά και τι ισχύει όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων μετά το πέρας της ημερομηνίας «λήξης» ή «ελάχιστης διατηρησιμότητας» τους;

Ημερομηνία λήξης

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι το ίδιο. Η «ημερομηνία λήξης» αφορά την ημερομηνία που θα πρέπει να καταναλωθεί το τρόφιμο. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας το τρόφιμο δεν θα πρέπει να καταναλωθεί, διότι δεν είναι ασφαλές. Απαγορεύεται επομένως αυστηρά να καταναλώσουμε τρόφιμα εάν έχει περάσει η ημερομηνίας λήξης τους.

Ανάλωση κατά προτίμηση

Αντίθεα, η «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας» ή «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων αλλά με την ποιότητα τους. Δηλαδή, αφού θα έχει περάσει αυτή η ημερομηνία, το τρόφιμο δεν θα έχει τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά (γεύση, εμφάνιση, οσμή και υφή).

Επομένως δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώσουμε/ μαγειρέψουμε/ επεξεργαστούμε τα τρόφιμα μετά το πέρας της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, αλλά τίποτε δεν μπορεί να σου εγγυηθεί γεύση και φρεσκάδα.

Ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά όμως οι οδηγίες αποθήκευσης του προϊόντος. Για παράδειγμα αν καταναλώσουμε ένα ψωμί μετά το πέρας της «ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» θα είναι πιο ξερό, αλλά δεν θα είναι επικίνδυνο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά δεν λήγουν ποτέ, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν από την «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας».

Πηγή: Νικολία Σαλίαϊ, τεχνολόγος τροφίμων, M.Sc. στην Φυσικοχημεία

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.