Pin It

Το καστορέλαιο υπάγεται στα καλά λιπαρά οξέα και κάνει καλό στον οργανισμό.

Αν και το φυτό Ρίκινος ο Κοινός (Ricinus communis), από το οποίο παράγεται το καστορέλαιο, καλλιεργείται σε τρεις ηπείρους, η Ινδία είναι η βασική χώρα παραγωγής και υπεύθυνη για το 90% των εξαγωγών καστορέλαιου.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το έλαιο για να αντιμετωπίσουν τους ερεθισμούς των ματιών, κάτι που σήμερα αμφισβητείται από τους γιατρούς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στην επιδερμίδα, επειδή περιέχει άλατα και εστέρες. Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τουλάχιστον 700 προϊόντα ομορφιάς. Μπορεί να καταναλωθεί και από το στόμα καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Μειώνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας: Το καστορέλαιο μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλεί η πάθηση στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μασάζ των μυών. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η τοπική εφαρμογή ρικινελαϊκού οξέος μειώνει τη φλεγμονή.

Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα: Το λάδι διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου, ενώ παράλληλα βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Όταν καταναλώνεται από το στόμα, ενεργεί ως ήπιο καθαρτικό και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Ωφελεί τα μαλλιά: Το καστορέλαιο έχει παρόμοια δράση με το έλαιο καρύδας, καθώς δίνει λάμψη στα μαλλιά και τα δυναμώνει από τη ρίζα. Βοηθά επίσης στο ξεμπέρδεμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ρικινελαϊκό οξύ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τη διαδικασία αναγέννησης των μαλλιών. Χρησιμοποιείται επίσης στα φρύδια και τις βλεφαρίδες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των τριχών.

Ωφελεί την επιδερμίδα: Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα για τη θεραπεία των εγκαυμάτων από τον ήλιο και της ακμής, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μάσκα προσώπου. Βοηθά επίσης στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Μία από τις βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η απομάκρυνση των περιττών υγρών από τα κύτταρα του σώματος μέσω ενός σύνθετου ιστού λεμφικών αγγείων. Το καστορέλαιο ενισχύει αυτή τη διαδικασία αποστράγγισης και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Έχει επίσης αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει την ικανότητα να επουλώνει ταχύτερα τα τραύματα και να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.