Κυριακή 31.05.2020

Ψήφος απόδημων: Συμφωνία 4+1 σημείων που εξασφαλίζει τις 200 ψήφους

Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα δοθεί στα κόμματα για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από το χθεσινό πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου.

 Στόχος είναι η ψήφιση του από την Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου και αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου οι περιορισμοί που τίθενται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον μόνιμο τόπο διαμονής τους να μην παρουσιάζουν συνταγματικά κολλήματα.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης πάνω στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως προέκυψε από την διακομματική επιτροπή, με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον οι 200 βουλευτές που απαιτούνται για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει ακόμα και 300 ψήφους. Θα πρόκειται για μια σπάνια συμφωνία του πολιτικού συστήματος σε μια θεσμική αλλαγή και ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες από τους υπουργούς να στηρίξουν ισχυρά και επιτακτικά αυτή την επιτυχία. 

Μετά την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να συναντήσει για το σκοπό αυτό τους πολιτικούς αρχηγούς και τρεις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής επιτεύχθηκε –καταρχήν- σύγκλιση σε μια συμφωνία 4+1 σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων.

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλους κατάλληλους χώρους, η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και να διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Για την επίτευξη συμφωνίας η κυβέρνηση χρειάστηκε να υπαναχωρήσει από την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που ήταν στις αρχικές προθέσεις της, ωστόσο, η υποχώρηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον που είναι η δυνατότητα να ψηφίζουν όσοι ζουν στο εξωτερικό στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, κάτι, που παρότι προβλέπεται στο Σύνταγμα, εκκρεμούσε επί δεκαετίες, καθώς τα κόμματα δεν είχαν ληφθεί οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.