Σάββατο 11.07.2020

Η ΕΕΔΑ ζητά παράταση της διαβούλευσης για τη χορήγηση ασύλου

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά, με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την «διεθνή προστασία».

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Επίσης, προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου καθεστώς για τους πρόσφυγες και τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία, όπως επίσης προβλέπει την διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Τέλος, προβλέπει την αναδιάρθρωση της δικαστικής προστασίας των αιτούντων άσυλο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της η ΕΕΔΑ, η νομοθετική αποκατάσταση των προβλημάτων της παροχής διεθνούς προστασίας, με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας η ρύθμιση αυτή να αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συζήτησης επί των επιμέρους θεμάτων.

Ωστόσο, σημειώνει ΕΕΔΑ δεν επαρκεί ο χρόνος των τεσσάρων εργασίμων ημερών της δημόσιας διαβούλευσης για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΔΑ ζητεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη, «δεδομένης της σπουδαιότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων, την παράταση του χρόνου διαβούλευσης, προκειμένου τόσο η Εθνική Επιτροπή όσο και η Κοινωνία των Πολιτών να έχουν την ουσιαστική δυνατότητα μελέτης και σχολιασμού του σχεδίου νόμου και να έχει η υπό εξέλιξη διαβούλευση ουσιαστικό και όχι προσχηματικό χαρακτήρα».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.