Pin It

Είναι γνωστή και ως θειαμίνη και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και επιτελεί ευρύ φάσμα σημαντικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σχεδόν όλα τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Β1, ενώ παράλληλα βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

Ο οργανισμός μας όμως δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του τη βιταμίνη Β1, γι΄αυτό και πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1

Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (ΣΔΠ) για τη βιταμίνη Β1 είναι 1,2 mg για τους άντρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για να ανακαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνη Β1 είναι οι εξής:

  • Μακαντάμια (ωμά): 80% της ΣΠΔ
  • Χοιρινό καρέ (μαγειρεμένο): 37% της ΣΠΔ
  • Μοσχαρίσιο συκώτι: 13% της ΣΔΠ
  • Μαύρα φασόλια (μαγειρεμένα): 16% της ΣΔΠ
  • Φακές (μαγειρεμένες): 15% της ΣΠΔ
  • Ενταμάμε (μαγειρεμένα): 13% της ΣΠΔ
  • Σπαράγγια: 10% της ΣΠΔ
  • Λαχανάκια Βρυξελλών: 13% της ΣΠΔ

Μικρές ποσότητες βιταμίνης Β1 παρέχουν επίσης τα ψάρια, όλα τα κρέατα, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι διάφοροι σπόροι. Επίσης, ορισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά) ενισχύονται τεχνητά με βιταμίνη Β1.

Οφέλη της βιταμίνης Β1

1. Διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό

2. Αποτρέπει τη νευρική βλάβη

3. Υποστηρίζει ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα

4. Διαχείριση αλκοολισμού

5. Αποτρέπει εγκεφαλικές διαταραχές

6. Βελτίωση Μάθησης

7. Βοηθά στη διατήρηση θετικής διάθεσης

8. Βοηθά στη πρόληψη των προβλημάτων όρασης

 

 

 

Tags: