Υπέρ της Ευρωπαϊκής Άμυνας τάχθηκε η Δανία στο δημοψήφισμα

212

Τον τερματισμό της «δανικής εξαίρεσης», που κρατούσε τη χώρα τους εκτός κοινής αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε., αποφάσισαν οι Δανοί στο δημοψήφισμα που κήρυξε η κυβέρνησή τους την επαύριο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εξέλιξη που βρίσκεται σε συντονισμό με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα φέρει σύντομα τις τρεις σκανδιναβικές χώρες να μετέχουν και στους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η πρόταση για ένταξη στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική εγκρίθηκε από το 66,9% των ψηφισάντων, ενώ «Οχι» ψήφισε το 33,1%. Υπέρ της ένταξης είχαν ταχθεί κυβέρνηση και συντηρητική αντιπολίτευση, συνολικά 11 από τα 14 κόμματα του κοινοβουλίου, ενώ την αντίθεσή τους, από διαφορετικές σκοπιές, εξέφρασαν η εθνικιστική Ακροδεξιά και η ριζοσπαστική Αριστερά.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη. Και στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα στον Πούτιν: όταν εισβάλλει σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, όταν απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, τότε σφίγγουμε τις γραμμές μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντριξεν και προσέθεσε: «Υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή και τώρα υπάρχει μια Ευρώπη μετά από αυτήν».

Η Δανία ήταν η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που είχε μείνει, με δική της απόφαση, εκτός κοινής αμυντικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει σε καμία στρατιωτική αποστολή της Ενωσης, παρότι είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ. Εχοντας ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από το 1973, κήρυξε την πρώτη «ανταρσία» της το 1992, όταν οι πολίτες της απέρριψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με δημοψήφισμα. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Κοπεγχάγη εξασφάλισε την εξαίρεσή της από το ευρώ, τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη και την κοινή αμυντική πολιτική.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική» απόφαση. Η ένταξη στην ευρωάμυνα δεν αφορά τις αυτόνομες περιοχές της Δανίας – δηλαδή τη Γροιλανδία, που παραμένει εκτός Ε.Ε. και τις νήσους Φερόε.