Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ Ελ Μαρκάμπι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σκρέκα.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, με ισχυρή γεωπολιτική σημασία καθώς αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Το έργο θεωρείται σημαντικό τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για την πράσινη μετάβαση, αφού θα επιτρέψει στην Ευρώπη την προμήθεια πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο της τότε επίσκεψης, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σκρέκα με τον κ. Σακέρ, συζητώντας τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, αναφέρει το Capital.gr.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Υπογράφεται το Σάββατο μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου
Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, υπογράφεται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Το Μνημόνιο θα υπογράψουν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί, εκ μέρους της Κύπρου η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ Ελ Μαρκάμπι.