Γερμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση στηρίζουν τη λύση που επιτεύχθηκε αναφορικά με το όνομα της πΓΔΜ. Το Βερολίνο έτοιμο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμφωνίας ως το φθινόπωρο.
«Η γερμανική κυβέρνηση ρητά χαιρετίζει το γεγόνος ότι η ελληνική και η κυβέρνηση της πΓΔΜ μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και τη μεσολάβηση των ΟΗΕ κατέληξαν στο θέμα της δίενηξης επί του ονοματολογικού σε συμβιβαστική λύση», τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σε μια δήλωση που έκανε στην αρχή του κυβερνητικού μπρίφινγκ ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Βερολίνου προς τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ελπίδα «να σταθεί δυνατό η συμφωνία να υπογραφεί σύντομα και να βρει και στις δύο χώρες επαρκή στήριξη.»
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σύμφωνα με τον Σ. Ζάιμπερτ «ιστορική πρόοδο» και θα έδινε τη δυνατότητα στην πΓΔΜ να ξεπεράσει εμπόδια σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της προοπτική στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως η συμφωνία είναι «καρπός μακροχρόνιων προσπαθειών, προπαντός του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς». Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, ΟΗΕ και Νίμιτς έχουν διαδραματήσει τον «σημαντικότερο ρόλο» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.
Ο κ. Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι απομένουν ακόμη να να ξεπεραστούν ακόμη εμπόδια μέχρι να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ: πρώτα θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία, κατόπιν να επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια, μετά θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ που θα αφορά αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, και πιθανώς το δημοψήφισμα να συνδεθεί με εκλογές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε πάντως ότι το Βερολίνο θα παραμείνει σε στενή επαφή με την Αθήνα και τα Σκόπια και εφόσον του ζητηθεί είναι έτοιμο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμφωνίας ως το φθινόπωρο.
Την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης χαιρετίζει και η αντιπολίτευση. Σε σχετική δήλωση του δήλωση ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα της Ανατολικής Ευρώπης Μάνουελ Σάρατσιν δίνει συγχαρητήρια στους δύο πρωθυπουργούς Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ και τονίζει ότι «σε περιόδους λαϊκισμούς έχουν επιδείξει με εντυπωσιακό τρόπο ότι το κοινό ευρωπαϊκό στοιχείο επιτρέπει λύσεις ακόμη και στην περίπτωση διενέξεων που διαρκούν δεκαετίες.»
Ο πολιτικός των Πρασίνων κάνει έκκληση «στις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός των δύο χωρών να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία που προέκυψε.» Απευθυνόμενος στους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ ο Μάνουελ Σάρατσιν τους καλεί να συμβάλουν, ώστε να πείσουν τους πολίτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την «αξία» της λύσης που βρέθηκε. Επιπλέον, ζητά τη σύντομη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια αλλά και με τα Τίρανα. Αυτή η κίνηση δεν θα τεκμηρίωνε μόνο ότι η ΕΕ είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα έδινε προπαντός στους νέους των δύο χωρών ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, επισημαίνει ο Μ. Σάρατσιν.
Συνάντηση Μαας-Ντιμιτρόφ
Στο κυβερνητικό μίτινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυριανή συνάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και του ομολόγου του από την πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο. «Είναι ωραία που η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αυτή την ευχάριστη είδηση», τόνισε η ίδια εκπρόσωπος. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται η συμφωνία για το όνομα όπως και η «προσέγγιση» της πΓΔΜ με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Πηγή DW