Ζαν Μαρί Λεπέν, επίτιμος αλλά όχι μέλος του κόμματος

Δικαστική απόφαση ξαναχαρίζει στον Ζ. Μ. Λεπέν την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου αλλά όχι και την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Μια απόφαση που δεν φαίνεται πάντως να αποδέχεται το ίδιο κόμμα. Ο Ζαν Μαρίν Λεπέν, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου. Kραυγή νίκης του 89χρονου Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και πατριάρχη της γαλλικής ακροδεξιάς μετά τη σημερινή απόφαση του Εφετείου των Βερσαλλιών. 

Το παράδοξο όμως της απόφασης του Εφετείου να τον αναγνωρίσει μεν ως επίτιμο πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας όμως παράλληλα τον αποκλεισμό του από το κόμμα, την απώλεια δηλαδή της κομματικής του ιδιότητας, όπως υπογράμμισε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου.

Κρίσιμο συνέδριο για το Εθνικό Μέτωπο στη Λιλ

Η αντίδραση του Εθνικού Μετώπου ήταν ωστόσο άμεση μετά την απόφαση του Εφετείου: Δεν θα επιτραπεί στον Λεπέν η είσοδος στο συνέδριο. Άλλωστε η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν έχει ήδη πάρει τα μέτρα της, προβλέποντας αυτήν την «παράλογη», όπως είχε δηλώσει, απόφαση του δικαστηρίου.Πως είναι δυνατόν ένα μη μέλος να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στα διοικητικά όργανα του κόμματος; Αυτό ακριβώς το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί άμεσα ενώπιον των μελών του Εθνικού Μετώπου στο συνέδριο του κόμματος στις 10 με 11  Μαρτίου στη Λιλ, όπου ως επίτιμος ο Ζαν Μαρί Λεπέν θα είχε θεωρητικά πλέον το δικαίωμα για την εναρκτήρια ομιλία.

Στις 23 Ιανουαρίου το πολιτικό γραφείο του κόμματος ενέκρινε πάντως νέο καταστατικό, στο οποίο έχει διαγραφεί ο Ζαν Μαρίν Λεπέν και δεν υφίσταται πλέον η θέση του επίτιμου προέδρου.

Τον Μάρτιο στο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου αναμένεται ότι θα επικυρωθεί τελικά το νέο καταστατικό, με το οποίο εκτιμάται άλλωστε η γενική αναδόμηση του κόμματος καθώς και η μετονομασία του. 

Πηγή DW