Ζαπορίζια: Υπάρχει κίνδυνος για νέο Τσέρνομπιλ;

242

Παρά τους απανωτούς βομβαρδισμούς του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και τις προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος ανάλογου του Τσερνόμπιλ, με επέκταση του ραδιενεργού νέφους στη Γηραιά Ήπειρο, παραμένει χαμηλός.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Politico, ο κίνδυνος από τους βομβαρδισμούς είναι περιορισμένος. Όπως εξηγεί ο Leon Cizelj, πρόεδρος της Ευρωπαικής Πυρηνικής Εταιρείας, οι αντιδραστήρες είναι καλά προστατευμένοι αφού καλύπτονται από δέκα μέτρα μπετόν. Εκτιμά ότι μόνο ένα μπαράζ από στοχευμένους βομβαρδισμούς από αέρος θα μπορούσε να διαπεράσει τα τοιχώματα των αντιδραστήρων.

Μια επίθεση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, θα είχε περιορισμένη επίδραση καθώς η διαρροή οποιουδήποτε ραδιενεργού υλικού θα εξαπλωνόταν το πολύ σε απόσταση 20 χλμ.

Ίδια είναι η άποψη και του Τζέιμς Άκτον, του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace αν και αυτός επισημαίνει την κρισιμότητα του συστήματος ψύχρανσης του συστήματος.

«Η σωστή αναλογία σε αυτήν την περίπτωση είναι η Φουκουσίμα όχι το Τσερνόμπιλ», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το σύστημα ψύχρανσης των αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια είναι «σχετικά πιο τρωτό» επειδή έχει επαφή με τον έξω κόσμο, οπότε μπορεί να αποτελέσει στόχο για επίθεση.

Ακόμα όμως και στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή της μη λειτουργίας των ψυκτικών συστημάτων και της τήξης του αντιδραστήρα, η ζημιά θα έφτανε σε ακτίνα το πολύ 30 χλμ, κάτι που θα το καθιστούσε τραγωδία για τον τοπικό πληθυσμό αλλά «μη σημαντικό για την Ευρώπη με όρους συνεπειών στην υγεία και στο περιβάλλον»