Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής: “Χρειαζόμαστε 5 δισ. δολάρια το μήνα για την άμυνά μας”

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως τον επόμενο χρόνο η κατάσταση ίσως να καταστεί ακόμη χειρότερη εάν, έπειτα από την Ουκρανία, δεχθούν επιθέσεις από τη Ρωσία και άλλες χώρες, πιθανόν ακόμη και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα, πως η Ρωσία του Πούτιν θέλει να «αιχμαλωτίσει» τη Λιθουανία. Ο ίδιος διερωτήθηκε μάλιστα «ποια θα είναι η επόμενη» χώρα που θα δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα, μετά την Ουκρανία; «Η Μολδαβία; Οι χώρες της Βαλτικής; Η Πολωνία; Η απάντηση είναι όλες», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα για την άμυνα και την προστασία της ενάντια στη ρωσική επίθεση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η χώρα του έχει ανάγκη από σύγχρονους πυραύλους και από συστήματα αεράμυνας. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως στην παρούσα φάση η στρατιωτική βοήθεια είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική υποστήριξη.

Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να περιοριστούν στην Ανατολική Ουκρανία και πως, αντιθέτως, εκείνες θα επιδιώξουν να επεκτείνουν τις κτήσεις τους εντός των ουκρανικών συνόρων.

Με πληροφορίες από Reuters