Κινεζικό ΥΠΕΞ: Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην υπογραφή νόμου που σχετίζεται με το Σιζάνγκ από τις ΗΠΑ

228

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχόμενου που σχετίζεται με το Σιζάνγκ (Θιβέτ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως νόμο, και έχει διαμαρτυρηθεί προς την πλευρά των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ως νόμο την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου «Νομοσχέδιο Προώθησης Επίλυσης για τη Διαφορά Θιβέτ-Κίνας». Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου αναγνωρίζει τη λεγόμενη έννοια του «Μεγάλου Θιβέτ», που δημιουργήθηκε από την ομάδα Νταλάι, και ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Ειδικό Συντονιστή των Ηνωμένων Πολιτειών για Θιβετιανά Θέματα να αντιμετωπίσουν την «παραπληροφόρηση για το Θιβέτ» από την κινεζική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωση ότι το Νομοσχέδιο «δεν αλλάζει τη μακροχρόνια δικομματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ και άλλες θιβετιανές περιοχές της Κίνας ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το Νομοσχέδιο παραβιάζει τη μακροχρόνια θέση και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, παρεμβαίνει κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύει τα συμφέροντα της Κίνας και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις δυνάμεις της «ανεξαρτησίας του Θιβέτ».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Σιζάνγκ (Θιβέτ) ήταν μέρος της Κίνας από την αρχαιότητα, και οι υποθέσεις του Σιζάνγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας που δεν αντέχουν παρέμβαση από εξωτερικές δυνάμεις. Η περιοχή απολαμβάνει σήμερα κοινωνική σταθερότητα και αρμονία, με υγιείς οικονομικές επιδόσεις και προστατευμένη ευημερία των πολιτών. Η περιοχή σημειώνει νέα πρόοδο στην αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνίας της, διατηρώντας την κοινωνική σταθερότητα και επιτυγχάνοντας ανάπτυξη υψηλής ποιότητας. Κανείς και καμία δύναμη δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει το Σιζάνγκ για να συγκρατήσει και να καταστείλει την Κίνα. Τέτοιες απόπειρες δεν θα πετύχουν ποτέ.

«Προτρέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να αναγνωρίσει το Σιζάνγκ ως μέρος της Κίνας και να μην υποστηρίξει την ‘ανεξαρτησία του Θιβέτ’. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εφαρμόσουν το Νομοσχέδιο, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν σε λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.