«Τα μισά όπως είχαμε πει» – Οι συνομιλίες της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που εκβίαζε και ζητούσε «μίζα» για επίδομα αναπηρίας

169

«Φάμπρικα» χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας; «Στημένες» υγειονομικές επιτροπές που μπορούσε να επηρεάζει; Εγκρίσεις αιτήσεων επιδομάτων αναπηρίας σε μη δικαιούχους; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που ερευνούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της 49χρονη υπαλλήλου του ΕΦΚΑ Πατησίων, που βρισκόταν στο γραφείο συγκρότησης υγειονομικών επιτροπών σε όλη τη χώρα.

Μετά τη σύλληψή της για δωροληψία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο Ανακριτής παρήγγειλε ξεχωριστή προκαταρκτική έρευνα προς διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων στην συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών από την συγκεκριμένη υπάλληλο.

Αφορμή στάθηκαν κάποιες περίεργες συνομιλίες της υπαλλήλου με συνάδελφό της στο ίδιο τμήμα, αναφορικά με την συγκρότηση των υγειονομικών επιτροπών, στις οποίες ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Βάλε τον Γ……. στην επιτροπή στην Πάτρα», «Θα βάλουμε τον ειδικό παθολόγο», «Τι θα κάνουμε με την υγειονομική επιτροπή στην Τρίπολη;».

Από την ανάλυση αυτών των συνομιλιών προκύπτει, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, συνεννόηση μεταξύ τους για την τοποθέτηση στις υγειονομικές επιτροπές, γιατρών της επιλογής τους, χωρίς προς το παρόν να έχουν εξακριβωθεί οι σκοποί τους.

Η υπάλληλος ζήτησε 4.000 ευρώ από μία 56χρονη γυναίκα προκειμένου να διεκπεραιώσει υπόθεση καταβολής επιδόματος αναπηρίας της μητέρας της, το οποίο δικαιούτο, αλλά αν δεν κατέβαλε τα χρήματα σε εκείνη δεν θα εισέπραττε το επίδομα. Μετά τη σύλληψή της όταν παρέλαβε τα 2.000 ευρώ από το θύμα, στο σπίτι της οι αστυνομικοί βρήκαν περίπου 60.000 ευρώ, τα οποία η υπάλληλος δικαιολόγησε ως… οικονομίες!

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, μία 56χρονη απευθύνθηκε στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλλοντας ότι η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ απαίτησε 4.000 ευρώ προκειμένου να λάβει επίδομα αναπηρίας η ηλικιωμένη μητέρα της.

Αρχικά η 56χρονη είχε απευθυνθεί στον 53χρονο επιπλοποιό, σύζυγο της υπαλλήλου, προκειμένου να μεσολαβήσει στην ίδια να την βοηθήσει. Όταν το θύμα τους είπε ότι αδυνατεί να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό, η υπάλληλος της έκανε “ευκολίες”. Της είπε να δώσει αρχικά 2.000 ευρώ όταν εγκρινόταν το επίδομα αναπηρίας, και άλλες 2.000 ευρώ όταν αυτό καταβαλλόταν.

Οι αστυνομικοί αιτήθηκαν στην Εισαγγελία την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και βιντεοσκόπησης των κινήσεων της ύποπτης. Διαπιστώθηκε ότι η 49χρονη συνομιλούσε με το θύμα με το κινητό τηλέφωνο του συζύγου της, ενώ έκανε το ίδιο μέσω VIBER, όπως και με ανταλλαγή μηνυμάτων.

Η 49χρονη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης, ενώ πίεζε για την επιτάχυνση της διαδικασίας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Άντε ρε παιδιά ενδιαφέρομαι για αυτή την αίτηση, ακόμη να εγκριθεί; Προχωρήστε τη”.

«Κ……… τα μισά όπως είχαμε πει»

Στις 6 Αυγούστου η υπάλληλος ενημερώθηκε από υπάλληλο του Ε.Φ.Κ.Α. ότι η αίτηση του θύματος εγκρίθηκε. Τότε έστειλε μήνυμα στην 56χρονη για την καταβολή των αρχικών 2.000 ευρώ που είχε απαιτήσει.

– Υπάλληλος ΕΦΚΑ: «Κ…….. τα μισά όπως είχαμε πει»
– 56χρονη: «Δηλαδή 2.000; ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα; Και 500 τέλος του μήνα;».

Το απόγευμα της επόμενης μέρας προσημειώθηκαν 2.000 ευρώ με την 56χρονη να δίνει ραντεβού με την υπάλληλο στις 16:30 στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ευριπίδου στην Αθήνα. Όταν η 49χρονη παρέλαβε τα χρήματα συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Εκτός από τα προσημειωμένα χρήματα, βρέθηκαν στην κατοχή της 320 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα USB και πέντε φύλλα με ιδιόχειρες σημειώσεις. Σε έρευνα στο σπίτι της βρέθηκαν 61.530 ευρώ, τα οποία είπε ότι είναι οικονομίες της.

Η 49χρονη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να απολογηθεί στους αστυνομικούς αλλά θα το έκανε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που μεταφέρθηκε χθες το πρωί. Σημειώνεται ότι ο σύζυγος της υπαλλήλου κατηγορείται για συνέργεια σε δωροληψία, αλλά δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Πηγή: Thetoc