Δικτατορία σκέψης στo Ηνωμένο Βασίλειο – “Σκέψου πριν ποστάρεις” αλλιώς θα πας φυλακή

486

Το Ηνωμένο Βασίλειο και δη οι Εργατικοί που ανήκουν στην οικογένεια της αριστεράς ξεκινά πόλεμο με το Διαδίκτυο μετά από τις κοινωνικές αναταραχές που αποδίδει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή καταστολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα πολίτης συνελήφθη για “ανακριβή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, και επανήλθε μια κυβερνητική κατασκοπευτική ομάδα της εποχής του Κόβιντ που παρακολουθούσε το κοινό για “παραπληροφόρηση”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ημέρες πολιτικής αναταραχής, συμπεριλαμβανομένων των κινητοποιήσεων, των ταραχών και των αντιπαραθέσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων, μετά το μαζικό μαχαίρωμα μικρών παιδιών την περασμένη εβδομάδα. Εκατοντάδες έχουν συλληφθεί για πραγματικές πράξεις βίας και υποκίνησης, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι μεσήλικων ομοφυλόφιλων που χτυπούσε αστυνομικούς καθώς επέστρεφαν από το μπίνγκο, “Ασιάτες άνδρες” αντιδιαδηλωτές που επιτέθηκαν σε άνδρες που φορούσαν Union Jack και ένας πολιτικός των Εργατικών που κάλεσε τους πολιτικούς του εχθρούς να τους κόψουν το λαιμό σε μια συγκέντρωση “ειρήνης”.

Από τις πρώτες ημέρες αυτής της αναταραχής η κυβέρνηση έχει επιτεθεί σκληρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας τόσο τους χρήστες όσο και τους ιδιοκτήτες των πλατφορμών ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές συνέπειες για την παραπληροφόρηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκαλεί την αναταραχή. Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να κάνει πράξη αυτές τις απειλές και σε δηλώσεις που έκανε στην έδρα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου στη Scotland Yard το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Sir Keir Starmer ανακοίνωσε ότι είχε την πρόθεση να εφαρμόσει σκληρά μέτρα κατά του διαδικτύου.

Δήλωσε, όπως αναφέρει ο Guardian: “θα πρέπει να εξετάσουμε ευρύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτή την αναταραχή… δεν πρόκειται για μια ζώνη χωρίς νόμους. Και νομίζω ότι αυτό είναι σαφές από τις διώξεις και τις καταδίκες”. Ο Sir Keir υπερηφανεύτηκε ότι σήμερα θα υπάρξει “καταδίκη για διαδικτυακή συμπεριφορά” στα δικαστήρια και επανέλαβε ότι “είτε εμπλέκεστε άμεσα είτε εμπλέκεστε εξ αποστάσεως, είστε ένοχοι και θα βρεθείτε ενώπιον των δικαστηρίων”.

Οι επικριτές λένε ότι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης “σκεφτείτε πριν από την ανάρτηση” είναι υπερβολικά οργουελιανό για να νιώσετε άνετα, αλλά κάποιοι έχουν ήδη πιαστεί σε αυτό το δίχτυ. Η αστυνομία του Τσέσαϊρ καυχήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ότι συνέλαβε μια γυναίκα “σε σχέση με ανακριβή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δηλώνοντας ότι “μια γυναίκα σε σχέση με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιείχε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του δράστη των δολοφονιών στο Σάουθπορτ”.

Ο επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας για τις πολιτικές ελευθερίες Big Brother Watch, Σίλκι Κάρλο, εξέφρασε ανησυχία για τη γλώσσα αυτή της Αστυνομίας, δηλώνοντας ότι το δελτίο Τύπου της ήταν “τόσο κακογραμμένο” – παραβλέποντας αφειδώς την πιθανότητα το δελτίο αυτό να ήταν σκόπιμα ασαφές. Προσφέροντας τη δική της ερμηνεία του νόμου, ο Carlo υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί αδίκημα η τυχαία ανάρτηση ανακριβών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός εάν πρόκειται για σκόπιμη υποκίνηση φυλετικού μίσους ή για συνειδητή δημοσίευση ψευδών πληροφοριών με σκοπό να προκληθεί μη ασήμαντη βλάβη.

“Πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται, ούτε να παραποιείται ο νόμος, για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους”, δήλωσε ο ακτιβιστής κατά της κυβερνητικής υπερβολής, αναλογιζόμενος την ασαφή ανακοίνωση της αστυνομίας: “Υποθέτω ότι η πρόθεση είναι να τρομάξουν τους ανθρώπους [και] να προκαλέσουν μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές αναρτήσεις”.

Εν τω μεταξύ, μια σκιώδης κυβερνητική μονάδα της εποχής του κοροναϊού, κατά της οποίας είχε εκστρατεύσει τότε το Big Brother Watch του Carlo, φαίνεται ότι αναβίωσε από την κυβέρνηση Starmer αυτή την εβδομάδα. Η Μονάδα Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης (CDU) επιστρέφει, έχοντας πλέον νέα ταυτότητα, καθώς η Ομάδα Πληροφοριών Εθνικής Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (NSOIT) στρέφεται από την κατασκοπεία των ακτιβιστών κατά του αποκλεισμού – συμπεριλαμβανομένων των μελών του Κοινοβουλίου – στο περιεχόμενο διαμαρτυρίας, αντ’ αυτού, αναφέρει η Daily Telegraph.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η μονάδα παρατήρησης είναι ήδη ενσωματωμένη στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως “έμπιστος σημαιοφόρος”, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θέσει το περιεχόμενο που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ζωντανά στην προσοχή των ομάδων συντονισμού τους άμεσα. Το διαδικτυακό περιεχόμενο που κυνηγά η μονάδα υπολείπεται της εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά παρόλα αυτά θεωρείται ανεπιθύμητο, αναφέρεται στην έκθεση.

Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πόλεμο με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, και πιθανότατα ειδικότερα με το Twitter/Χ του Elon Musk, δεδομένων των έντονων απόψεών του για την ελευθερία του λόγου και τη σημασία της ύπαρξης ενός δημόσιου χώρου για την αμφισβήτηση των ιδεών. Ο Μασκ τα έχει βάλει ανοιχτά με τον σερ Κίρ εδώ και μέρες, κάτι που ο βουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε ως το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος ρίχνει την πρώτη γροθιά, πριν πέσει το νομοθετικό σφυρί, όπως στη Βενεζουέλα.

Μιλώντας στο TalkTV την Πέμπτη, ο κ. Φάρατζ είπε: “Αυτό που νομίζω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ο πόλεμος λέξεων που έχει ξεκινήσει ο Elon Musk εναντίον του Starmer. Μπορείς σχεδόν να πεις ότι πρόκειται για ένα προληπτικό χτύπημα.

“Διαισθάνεται ότι η κυβέρνηση των Εργατικών, οι ρυθμιστικές αρχές… ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Αλλά ξέρετε κάτι; Κυβερνήσεις που προσπαθούν να απαγορεύσουν πράγματα, κυβερνήσεις που προσπαθούν να καταστείλουν πράγματα, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν νέες οδούς για τους ανθρώπους. Και ειλικρινά πιστεύω ότι ο έλεγχος του διαδικτύου, ο έλεγχος αυτής της συζήτησης, είναι σχεδόν αδύνατος”.

Πηγή: NewsFire.GR