«Κρανίου τόπος» η Βορειοανατολική Αττική – Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί

317

Εκεί που η κυβέρνηση διατείνονταν πως οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται άμεσα ήρθε η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής και τους διέψευσε. Η φωτιά κοντεύει να συμπληρώσει τις 24 ώρες και έχει κάψει τεράστιες εκτάσεις δάσους καθώς και κατοικίες.

Υπάρχει και η παράμετρος των καμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων καθώς και θερμοκηπίων οπωροκηπευτικών που, ως γνωστόν, υπάρχουν στην περιοχή του Μαραθώνα. Εκτός από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών η μόνη αντίδραση της κυβέρνησης είναι η χρήση του 112, έχουν διατάξει την εκκένωση πολλών περιοχών και οι κάτοικοι γίνονται πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα. Η μη ύπαρξη, ευτυχώς, νεκρών δεν συνιστά, όπως θέλει να πιστεύει η κυβέρνηση, επιτυχία.

Μιλούν για κλιματική αλλαγή και κλιματική κρίση, δεν λένε όμως ότι δεν έχουν πάρει κανένα προληπτικό μέτρο. Δεν έχουν ανασυστήσει την Δασική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν δρόμοι πυρασφάλειας στα δάση ώστε να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, παρά το ότι γνωρίζουν το πρόβλημα. Το κυριότερο είναι πως οι κάτοικοι στον Βαρνάβα καταγγέλλουν εμπρησμό και δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς.

Εκτός από κάποιους ψυχολογικά ασταθείς τύπους και κάποιους που εκτελούν θερμές εργασίες η κυβέρνηση δεν έχει συλλάβει και κατ’ επέκτασιν, τιμωρήσει κάποιον συνειδητό εμπρηστή. Υπάρχει και αυτό το είδος πρόληψης, οι υπηρεσίες ασφαλείας, γιατί, όπως φάνηκε το ελικόπτερο περιπολίας δεν είναι αρκετό.

Το ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει συγκεκριμένα μέτρα δικαιολογημένα κινεί κάποιες υποψίες η τουλάχιστον εγείρει απορίες.