Νέα τουρκική πρόκληση: Δεν θα επιτρέψουν την λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

175

Την αποκάλυψη ότι για μια ακόμη χρονιά η Τουρκια δεν θα επιτρέψει να τελεστεί η Θεία Λειτουργία του 15αυγουστου στην Παναγία Σουμελά, έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.

Όπως σημειώνει σε αναρτησή του στο Facebook «ο Νομάρχης Τραπεζούντας κάλεσε το πρωί την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων της Τραπεζούντας για να τους ανακοινώσει ότι η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά δεν θα γίνει την 15η Αυγούστου αλλά την 23η Αυγούστου».

Και συμπληρώνει: Δεν γνωρίζω προσωπικά αν αυτή η κεντρική απόφαση Έρτογάν, που απλά δόθηκε στον υπάλληλο του που ασκεί καθήκοντα Νομάρχη να την ανακοινώσει, αφορά στην αποδοχή εκ μέρους της Τουρκικής Προεδρίας της προβοκάτσιας Τούρκων αξιωματικών εν αποστρατεία και άλλων παραγόντων με φασιστική νοοτροπία να μολύνουν το νόημα της υπέρτατης Θεομητορική; εορτής.
Με ποιό τρόπο;
Κάνοντας παράλογες και ανισότητες αναφορές στην Άλωση της Τραπεζούντας το 1461 που όλα αυτά τα χρόνια οι Τούρκοι την ” εόρταζαν” την 26η Οκτωβρίου κάθε έτους και όχι την 15η Αυγούστου πού ξαφνικά θέλουν να επιβάλουν από πέρσι για να ακυρώσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.
Είναι και αστείο και κωμικό αυτό το επιχείρημα αν μπορούμε να το ονομάσουμε επιχείρημα καθώς η 15η Αυγούστου έχει εισαχθεί στο Ορθόδοξο εορτολόγιο αιώνες πριν την Άλωση της Τραπεζούντας το 1461.
Αλλά με τους Τούρκους δεν είναι δυνατόν να κάνεις σοβαρή συζήτηση.
Έχουν μαλώσει με την Ιστορία.
Εορτάζουν μόνο καταστροφές και αλώσεις πόλεων ποτέ ιδρύσεις ή απελευθέρωση πόλεων καθώς είναι από αλλού και στην ιερή μας γη είναι κατακτητές και δεν το κρύβουν μάλιστα καθόλου.