Donald Trump και Elon Musk: Μια ιστορία δύο επιχειρηματιών που αγωνίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

230

«Στο βαθμό που οι χρήστες προτιμούν μια πλατφόρμα που δεν σχετίζεται με τον πρόεδρο Donald J Trump, η ικανότητα του TMTG να προσελκύει χρήστες μπορεί να μειωθεί», αναφέρουν οι αποκαλύψεις στις πρόσφατες καταθέσεις του Trump Media & Technology Group. Ένας χρήστης που προφανώς δεν προτιμά το TMTG είναι ο Donald Trump.

 

Ο Donald Trump και Elon Musk: διεξήγαγαν μια μεγάλη συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας, αλλά όχι μια συζήτηση που έγινε χρησιμοποιώντας το Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο του Trump που ανήκει στην TMTG. Αντίθετα, η συνέντευξη έγινε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter και ανήκει πλέον στον Musk.

 

O καθένας διατηρεί πολλούς πιστούς συνεργάτες και και οι δύο πιστεύουν ότι αξίζουν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα. Αλλά οι δύο επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές θέσεις – αυτές που τις οδηγούν να αγκαλιάσουν η μία την άλλη, όσο αδέξια κι αν είναι.

 

Το πιο πρόσφατο τρίμηνο της παρουσίασε μόνο 800.000$ σε έσοδα. Χτίζει ένα συντηρητικό οικοσύστημα μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνει όχι μόνο το Truth Social αλλά μια εκκολαπτόμενη επιχείρηση περιεχομένου ροής «που επικεντρώνεται σε ειδήσεις, χριστιανικό περιεχόμενο και φιλικό προς την οικογένεια».

 

Η TMTG δεν έχει χρέος: μόλις 344 εκατομμύρια δολάρια μετρητά και μεγάλα όνειρα. Όλα αυτά αξίζουν μια χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν τα μισά ανήκουν στον ίδιο τον Τραμπ).

Υπό αυτή την έννοια, το TMTG είναι ταυτόχρονα ένα απόθεμα μιμιδίων και ένας κουμπαράς μετρητών που χτίστηκε γύρω από τη λατρεία στον Trump.

 

ΦΩΤΟ 2

 

Το X του Musk έχει το αντίθετο πρόβλημα: με δάνεια και ομόλογα αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, έχει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες τους οποίους ο Trump θέλει απεγνωσμένα να προσεγγίσει (ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί 88 εκατομμύρια ακολούθους στο X ακόμα και αφού αποκλείστηκε και αργότερα αποκαταστάθηκε. Στο Truth Social έχει λιγότερους από 10 εκατομμύρια ακόλουθους).

 

Ο Musk θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν οι θαυμαστές του θα υποστήριζαν το X αν διαπραγματευόταν δημόσια, με τον τρόπο που ο Trump ενίσχυσε το πολύ πιο άγονο TMTG. Για μια νύχτα, η πολιτική έκανε περίεργους συντρόφους. Και το ίδιο και οι επιχειρήσεις.