Η Κίνα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές αντιμονίου, υπερσκληρών υλικών

314

Η Κίνα θα περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου (στίβιο) και υπερσκληρών υλικών από τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου και τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων, σημειώνεται ότι ορισμένα είδη που σχετίζονται με το αντιμόνιο και υπερσκληρά υλικά δεν μπορούν να εξαχθούν χωρίς άδεια.

Η κίνηση αυτή ανέφερε ότι αποσκοπεί στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της μη διάδοσης και άλλων διεθνών υποχρεώσεων.

«Είναι μια διεθνής πρακτική η εφαρμογή ελέγχων στις εξαγωγές αντιμονίου, υπερσκληρών υλικών και άλλων συναφών ειδών», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου σε διαδικτυακή δήλωση.

Οι εξαγωγικοί έλεγχοι δεν στοχεύουν σε καμία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα εγκριθούν εξαγωγές που συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κινεζική κυβέρνηση προστατεύει σταθερά την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα των γειτονικών περιοχών, προστατεύει την ασφάλεια των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και διευκολύνει την ανάπτυξη του εμπορίου σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

Τούτου λεχθέντος, η δήλωση πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή χρησιμοποιεί ελεγχόμενα αντικείμενα από την Κίνα για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας.