Η Κίνα θα χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις και υπόσχεται την προώθηση του εμπορίου υπηρεσιών

279

Στην εκτελεστική συνάντηση του Κρατικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ τη Δευτέρα, συζητήθηκαν τα μέτρα πολιτικής για τη υποστήριξη των επενδύσεων από το εξωτερικό στην Κίνα και της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΚΜΕ).

Η συνάντηση εξέτασε και ενέκρινε τo έγγραφο έκδοσης του 2024 για ένα σύνολο ειδικών διοικητικών μέτρων, γνωστού ως αρνητικού καταλόγου, για την πρόσβαση των επενδύσεων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον αρνητικό κατάλογο, η Κίνα θα χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς στις επενδύσεις από το εξωτερικό καταργώντας πλήρως τα εμπόδια εισόδου στον τομέα της μεταποίησης, ενώ θα επιταχύνει το άνοιγμα τομέων όπως οι τηλεπικοινωνίες, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.

Ένα άλλο έγγραφο που εγκρίθηκε στη συνάντηση ήταν μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του εμπορίου υπηρεσιών μέσω του ανοίγματος υψηλού επιπέδου.

Η συνάντηση τόνισε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμπορίου υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την επέκταση του ανοίγματος υψηλού επιπέδου και την προώθηση νέων κινητήριων δυνάμεων του εξωτερικού εμπορίου.

Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση της καινοτόμου ανάπτυξης σε βασικούς τομείς του εμπορίου υπηρεσιών, καθώς και για την ενοποίηση του εμπορίου υπηρεσιών και του εμπορίου αγαθών, σύμφωνα με τα ειπωθέντα στην συνεδρίαση.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των προσπαθειών για τη δημιουργία νέων μοχλών ανάπτυξης του εμπορίου υπηρεσιών και για τη υποστήριξη της διεθνούς ανάπτυξης των επαγγελματικών υπηρεσιών, όπως η χρηματοδότηση, η παροχή συμβουλών, ο σχεδιασμός και η πιστοποίηση.