Και άλλες καραβιές παρανόμων μεταναστών στην Κρήτη – είναι ο νέος προορισμός τους;

250

Η ακτοπλοϊκή κίνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ οι χώροι φιλοξενίας είναι ανύπαρκτοι. Με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να επιβαρύνει ξανά την Κρήτη το τελευταίο διάστημα, οι τοπικές Αρχές αντιμετωπίζουν και πάλι τη διαχείριση των μεταναστών σε επίπεδο προσωρινής φιλοξενίας τους μέχρι να προωθηθούν με πλοίο στον Πειραιά. Το πρόβλημα είναι πλέον πιο έντονο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο, με την τουριστική κίνηση στο απόγειό της και τα πλοία να είναι υπερπλήρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 60 και πλέον μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω έλλειψης θέσεων στα πλοία, με αποτέλεσμα η παραμονή τους στο νησί να παραταθεί για μία ακόμα ημέρα.

Στο Ηράκλειο, οι μετανάστες που αποβιβάζονται καθημερινά φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην ΚΤΕΛ. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο χώρος έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ λόγω εργασιών, αφού το 67% του λιμανιού θα πρέπει να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο λόγω ιδιωτικοποίησης.

Η διοίκηση του ΟΛΗ εξετάζει την οργάνωση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, προκειμένου να βρεθεί λύση για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών που φτάνουν στο Ηράκλειο, καθώς η χρήση του χώρου του πρώην ΚΤΕΛ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, είχε επισκεφτεί την Κρήτη εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων για την σωστή διαχείριση των ανθρώπων αυτών κατά την προσωρινή τους φιλοξενία στο νησί. Παρά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και των δημάρχων της Κρήτης, δεν φαίνεται να λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος.