Σύμβουλος Πούτιν: Η Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη Ρωσία από τη θάλασσα – Ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

1184

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αυξάνουν τη ναυτική τους παρουσία στα ύδατα γύρω από τη Ρωσία, επιθυμώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε θαλάσσιους πόρους και διαδρομές μεταφοράς, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου και επικεφαλής του Ναυτιλιακού Συμβουλίου Πατρούσεφ.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβασή μας στους πόρους του Παγκόσμιου Ωκεανού, να μας στερήσουν ή να περιορίσουν τις ευκαιρίες μας να χρησιμοποιούμε συνδέσεις θαλάσσιων μεταφορών.

Αυξάνουν τη ναυτική τους παρουσία στις βασικές περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού και στα ύδατα αμέσως δίπλα στη Ρωσία» σημείωσε στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ.

Ο βοηθός του προέδρου σημείωσε ότι η Δύση έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία «για να δυσφημήσει τη θαλάσσια δραστηριότητα της Ρωσίας, ειδικά σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη», ενώ η περιβαλλοντική ατζέντα χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για την προώθηση των συμφερόντων της.

Ο Πατρούσεφ σημείωσε ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με στόχο στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις θαλάσσιων υποδομών.

Πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να εξεταστεί προσεκτικότερα η προσέγγιση της χώρας στη θαλάσσια πολιτική.

Πολιτική για την Αρκτική

Στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας εθνικής θαλάσσιας πολιτικής, η Αρκτική αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, σημείωσε ο Πατρούσεφ.

Δήλωσε ότι η κατάσταση στην Αρκτική γίνεται πιο τεταμένη, με τους παγκόσμιους παράγοντες να μηδενίζουν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

«Για αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των εθνικών συμφερόντων στην Αρκτική και να εξουδετερωθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αυξημένη ξένη στρατιωτική παρουσία στην Υποαρκτική», δήλωσε ο επικεφαλής του Ναυτιλιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.

Επανέλαβε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα είναι η ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής που επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ωκεανό καθώς και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, του Περσικού Κόλπου και της Αφρικής.

Οι εμπορικοί δεσμοί μαζί τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται και από αυτή την άποψη, η σημασία της οδού της Βόρειας Θάλασσας για τη ρωσική οικονομία έχει αυξηθεί σημαντικά, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, η εργασία για την υποστήριξη και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας σε διεθνείς χώρους και οργανισμούς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: bankingnews.gr