Τα μέτρα επιδοτήσεων της ΕΕ: προστατευτισμός στο όνομα του δίκαιου εμπορίου

267

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νόμου της Κίνας δημοσίευσε ένα αναλυτικό άρθρο με τίτλο «Τα μέτρα βιομηχανικών επιδοτήσεων της ΕΕ για τις ‘τρεις νέες βιομηχανίες’ στο όνομα του πράσινου μετασχηματισμού», αναλύοντας και κατατάσσοντας τα μέτρα της ΕΕ για τα φωτοβολταϊκά προϊόντα, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες λιθίου, από την οπτική της ιστορικής ανάπτυξης, για να αποκαλύψει συνολικά την πλήρη εικόνα των σχετικών μέτρων της ΕΕ και τις επιδοτήσεις της που εφαρμόζονται στο όνομα του πράσινου μετασχηματισμού.

Στις 20 Αυγούστου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τελική απόφαση σχετικά με την έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας (AS689) και σχεδιάζει να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς 17%-36,3% στις κινεζικές εταιρείες εξαγωγής (ο ειδικός δασμός της Tesla είναι 9%).

Το άρθρο επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες έχουν θέσει τη «νέα τριάδα» (φωτοβολταϊκά προϊόντα, ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες λιθίου) ως προτεραιότητα της βιομηχανικής τους ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα παράδειγμα. Ενώ η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τις επιδοτήσεις που εφαρμόζει ο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» των ΗΠΑ, αυξάνει τις επιδοτήσεις της για τη «νέα τριάδα» στη ένωση.

Το άρθρο έδειξε επίσης ότι, ενώ η ΕΕ αναπτύσσει δυναμικά και επιδοτεί τη δική της βιομηχανία της «νέας τριάδας», έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα που εισάγουν διακρίσεις κατά παρόμοιων προϊόντων από άλλες χώρες. Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οργανισμοί και εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεξαμενές σκέψεις και διανοούμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέτρο κατά των επιδοτήσεων είναι προστατευτισμός στο όνομα του «δίκαιου εμπορίου» και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φοβάται τον ανταγωνισμό σε μια προσπάθεια προώθησης της βιομηχανικής ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων.