21.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική ΝΕΑ Ελληνοτουρκικά: Σε βαρύ κλίμα η αυριανή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες

Ελληνοτουρκικά: Σε βαρύ κλίμα η αυριανή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες

261
Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο Gymnich, που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ελληνοτουρκικά. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η εφημερίδα μας το τελευταίο διάστημα «ψηνόταν» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας σε ουδέτερο έδαφος, το οποίο βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί έπειτα από αρκετά χρόνια στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών -μολονότι δεν είναι μέλος της ΕΕ-, αφού επί τάπητος θα βρεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμπέσει με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν κι έτσι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν, στο περιθώριο της συνόδου. Το ραντεβού τους θα είναι προ-παρασκευαστικό της επίσημης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ομόλογοι έχουν πολλά να συζητήσουν, σε κλίμα, όμως, όχι τόσο καλό όσο ήταν λίγους μήνες πριν. Μεσολάβησαν το επεισόδιο στην Κάσο, η καταγραφή παραβάσεων και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του επικίνδυνου παιχνιδιού που παίζουν οι Τούρκοι διακινητές. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» θα συνεχίσει τις έρευνές του (για λογαριασμό της Ελλάδας) ανατολικά της Καρπάθου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συνεχίσει κάποιες εβδομάδες την πορεία του έως την Κύπρο. Άρα, θα περάσει από την περιοχή που θεωρητικά «πατά» στο παράνομο κι ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Θα στείλει πάλι πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπως τον Ιούλιο; Θα προκαλέσει επεισόδιο; Διότι αν συμβούν όλα αυτά, η Ελλάδα θα κληθεί να απαντήσει στην προσπάθεια της γείτονος να νομιμοποιήσει κατά αυτόν τον τρόπο το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε θα γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν λίγες ημέρες πριν από τη Συνάντηση Κορυφής της Νέας Υόρκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία που θα πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επομένως, δεν αποκλείεται στην αυριανή συνάντηση των δύο υπουργών να υπάρξει μια συνεννόηση. Οι καλοί λογαριασμοί, άλλωστε, κάνουν τους καλούς φίλους. Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν πάντα επιδιώκουν να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποφεύγονται κρίσεις. Αυτό, λοιπόν, φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να κάνουν σε λίγες ώρες.