Διεξάχθηκε στο Πεκίνο στρατηγική επικοινωνία Κίνας-ΗΠΑ, με ειλικρινείς, ουσιαστικές, εποικοδομητικές συζητήσεις

208

Ο Γουάνγκ Γι, Κινέζος υπουργός Εξωτερικών και διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, πραγματοποίησε τον τελευταίο γύρο στρατηγικής επικοινωνίας Κίνας-ΗΠΑ με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο Πεκίνο από την Τρίτη έως την Τετάρτη, διεξάγοντας ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις.

Κατά τις συνομιλίες, ο Γουάνγκ τόνισε ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και ότι η Κίνα θα επανενωθεί. Σημείωσε ότι η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να μην υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», να τηρούν την αρχή της μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν, και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας, είπε ο Γουάνγκ.

Προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την καταστολή της Κίνας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της επιστήμης και να απόσχουν από την υπονόμευση των νόμιμων συμφερόντων της Κίνας. Η χρήση της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» ως δικαιολογίας για την επιδίωξη του προστατευτισμού θα βλάψει μόνο την παγκόσμια πράσινη ανάπτυξη και θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Γουάνγκ.

Η Κίνα είναι σταθερή στη διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας και των θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων της στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, καθώς και στη σημασία και την αποτελεσματικότητα της Διακήρυξης για τη Συμπεριφορά των Μερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημείωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας.

Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας με το πρόσχημα των διμερών συνθηκών, ούτε θα πρέπει να υποστηρίζουν ή να συγχωρούν τις πράξεις παραβίασης των Φιλιππίνων.

Ο Σάλιβαν είπε ότι υπάρχουν διαφορές και ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και ότι υπάρχουν επίσης πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν.

Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίσες και ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι υγιής και δίκαιος και είπε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυνδεθεί από την Κίνα.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν την πολιτική της μίας Κίνας και δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», «δύο Κίνα» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συνυπάρχουν ειρηνικά σε αυτόν τον πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει βιώσιμη η σχέση ΗΠΑ-Κίνας, είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διατηρεί τη στρατηγική επικοινωνία με την Κίνα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και τη μείωση των παρεξηγήσεων και των εσφαλμένων υπολογισμών.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Κορεατική Χερσόνησο.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Κίνα είναι πάντα δεσμευμένη να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να προωθήσει μια πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει το σωστό.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μεταθέσουν την ευθύνη στην Κίνα για το ζήτημα της Ουκρανίας και σίγουρα δεν πρέπει να επιβάλουν παράνομες, μονομερείς κυρώσεις, είπε ο Γουάνγκ.

Ο Γουάνγκ και ο Σάλιβαν συζήτησαν επίσης έναν νέο γύρο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών στη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο και να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συνεργασία για τον έλεγχο των ναρκωτικών, την επιβολή του νόμου, τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γουάνγκ και ο Σάλιβαν συμφώνησαν σε θεσμικές ρυθμίσεις για μια βιντεοκλήση μεταξύ των ηγετών του θεάτρου των δύο στρατών και για έναν δεύτερο γύρο διακυβερνητικού διαλόγου Κίνας-ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη να διεξαχθεί την κατάλληλη στιγμή.