Σιωπηρή ανοχή στον Barnier από την Marine Le Pen – Δεν θα θέσουμε εμπόδια, συμφωνούμε για μετανάστευση

153

Η Γαλλίδα δεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι τώρα ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή της την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στη La Tribune.

«Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε εμπόδια», είπε η Λεπέν σχετικά με την επιλογή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διαδοχή του Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού.

Ο Μπαρνιέ είχε μια μακρά πολιτική καριέρα, μεταξύ άλλων ως υπουργός και ως Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά έκανε το όνομά του ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Η στάση του για τη μετανάστευση θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για την εξασφάλιση τουλάχιστον σιωπηρής υποστήριξης από την δεξιά στο κοινοβούλιο.

Ο Μπαρνιέ είναι στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και στο παρελθόν έχει προτείνει «να σταματήσει η μη ευρωπαϊκή μετανάστευση για τρία έως πέντε χρόνια», μια στάση κοντά σε αυτή της Λεπέν.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να έχει την ίδια θέση με εμάς για τη μετανάστευση», επισήμανε η Λεπέν στη γαλλική εφημερίδα.

Η σιωπηρή υποστήριξη -ή τουλάχιστον η μη απόρριψη του ακροδεξιού ηγέτη- έχει σημασία λόγω της εκλογικής αριθμητικής στο νέο γαλλικό κοινοβούλιο, το οποίο είναι ευρέως χωρισμένο μεταξύ της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου.

Η επιλογή του Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού  πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει μιας ψήφου δυσπιστίας.

Η αριστερή ομάδα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έχει ήδη απορρίψει τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, με το μεγαλύτερο κόμμα στη συμμαχία, το κίνημα η Ανυπόταχτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν να διατυπώνει τη μορφή ότι «οι εκλογές είχαν κλαπεί».

Πηγή: bankingnews.gr