Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: AfD στον ορίζοντα

119
AfD

 

Οι ισχυρές επιδόσεις του δεξιού αντιμεταναστευτικού AfD στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Γερμανία (πρώτη θέση στη Θουριγγία και δεύτερη θέση στη Σαξονία) έχουν προφανώς εκτοξεύσει το κόμμα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Το κόμμα έλαβε περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ψήφων στις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πρόκειται να κάνει το ίδιο και σε ένα άλλο ανατολικό κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο, το οποίο διεξάγει εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τα δημοσκοπικά ποσοστά του AfD στο Βρανδεμβούργο αυξήθηκαν από 24% στις αρχές Αυγούστου σε 30% τον Σεπτέμβριο, αντικατοπτρίζοντας τα αποτελέσματά της στη Θουριγγία (33%) και τη Σαξονία (31%).

Οι ψηφοφόροι στα ανατολικά κρατίδια είναι ακόμη πιο μπουχτισμένοι με τον κυβερνώντα τρικομματικό συνασπισμό στο Βερολίνο από ό,τι οι δυτικοί συμπατριώτες τους. Ο συνασπισμός του “φωτεινού σηματοδότη”, αποτελούμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP, έχει προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων με τις πολιτικές τους υπέρ της μετανάστευσης, τις αυξήσεις φόρων και τη ριζοσπαστική ατζέντα για το κλίμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το SPD, το οποίο κυβερνά το Βρανδεμβούργο από το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ανατολική Γερμανία το 1990, προβλέπεται να επιτύχει το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών στο κρατίδιο, με το κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 20%. Οι Πράσινοι κυμαίνονται γύρω στο 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο, ενώ το FDP συγκεντρώνει ποσοστό 1%.

Εν τω μεταξύ, το κεντροδεξιό CDU συγκεντρώνει ποσοστό 15% και το αριστερό εθνικιστικό Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), το οποίο σχηματίστηκε μόλις φέτος και ήρθε τρίτο τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία, προβλέπεται να λάβει 14,5% των ψήφων.

Η μετανάστευση αποτέλεσε καυτό θέμα στις προεκλογικές εκστρατείες στην ανατολική Γερμανία. Μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων με μαχαίρι που διαπράχθηκαν από μετανάστες και μια τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε από έναν Σύρο στο Σόλινγκεν, έριξαν λάδι στη φωτιά.

Η μετανάστευση είναι η πιο ανησυχητική ανησυχία για τους πολίτες του Βρανδεμβούργου, με το 40% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν αποκαλώντας το ζήτημα ως το σοβαρότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εκπαίδευση με ποσοστό 26%, αλλά το περιβάλλον και το κλίμα -ένα θέμα που λατρεύεται από τον συνασπισμό του φωτεινού σηματοδότη- προκαλεί ανησυχία μόνο στο 7% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο το AfD ότι θα είναι πιο σκληρό στο θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας από ό,τι τα κυρίαρχα κόμματα που τις τελευταίες εβδομάδες πρότειναν μια σειρά πρωτοβουλιών για να σταματήσουν τους τρομοκράτες και να επιβραδύνουν την εισροή μεταναστών -αν και πολύ λίγο και πολύ αργά.

Όπως δήλωσε η Alice Weidel, συν-επικεφαλής του AfD την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου:

Έχουμε υπερβολικά υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Οι στατιστικές της αστυνομίας για την εγκληματικότητα είναι στα ύψη. Ωστόσο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει καμία απολύτως αλλαγή. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής επιθυμίας για πραγματική αλλαγή όσον αφορά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε μια πραγματική στροφή στη χώρα μας, γιατί δεν θέλουμε να συνεχιστούν οι δολοφονίες, οι βιασμοί, τα μαχαιρώματα στους δρόμους μας και στους δημόσιους χώρους. Και δεν θα πάρετε αυτή τη στροφή από τα άλλα κόμματα.

Κατηγόρησε το κεντροδεξιό CDU επειδή εμφανίζεται σκληρό στο μεταναστευτικό -προτείνοντας μάλιστα ότι η Γερμανία θα πρέπει να απορρίψει ορισμένους μετανάστες στα σύνορα- αλλά επισήμανε ότι το κόμμα άφησε να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες με τις πολιτικές του για τα ανοιχτά σύνορα όταν κυβέρνησε τη Γερμανία στην αυγή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-16.

Παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων σηματοδοτεί σαφώς την υποστήριξή του στο AfD, υπάρχει ένας cordon sanitaire, ένα “τείχος προστασίας” γύρω από το κόμμα, που σημαίνει ότι συνεχίζει να διασύρεται από το πολιτικό κατεστημένο ως πολύ “ακραίο” και ως εκ τούτου, όπως ακριβώς στη Θουριγγία και τη Σαξονία, δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσει ή να συμμετάσχει σε κυβέρνηση στο Βρανδεμβούργο.

Το CDU θα προτιμούσε να σχηματίσει συμμαχία με οποιονδήποτε άλλον, ακόμη και με αριστερούς ριζοσπάστες -και με όσα κόμματα χρειάζονται για να αποκτήσουν πλειοψηφία- παρά να συνεργαστεί με το AfD, το οποίο θα ήταν ο φυσικός του σύμμαχος.

Όπως δήλωσε ο Dieter Stein, αρχισυντάκτης της συντηρητικής έκδοσης Junge Freiheit το θέτει εύστοχα:

Το CDU ορκίστηκε πανηγυρικά να μην συνεργαστεί ποτέ με το AfD και έτσι δεσμεύτηκε σε συνασπισμούς είτε με το SPD είτε με τους Πράσινους (και τώρα ακόμη και με τους πρώην κομμουνιστές του BSW). Στο μέλλον, η Γερμανία θα κυβερνάται είτε από τους Μαυροπράσινους [black being the colour of CDU] είτε, πιθανότατα, από μαυροκόκκινους συνασπισμούς. Και πάλι, αυτές οι συμμαχίες θα συνεχίσουν να μαλακώνουν τις ήδη χλιαρές θέσεις του CDU για τη μετανάστευση. Με το “τείχος προστασίας”, το CDU έχει ουσιαστικά ευνουχίσει τον εαυτό του.

Ως ένδειξη του πού βρίσκονται οι προτεραιότητες του πολιτικού κατεστημένου, ο υπουργός-πρόεδρος του Βρανδεμβούργου Dietmar Woidke (των Σοσιαλδημοκρατών) δήλωσε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Κυριακής ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι να εμποδιστεί το AfD να γίνει η ισχυρότερη δύναμη στο κρατίδιο.

Σαράντα πέντε λεπτά μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD Χανς-Κρίστοφερ Μπερντ αποχώρησε από τη συζήτηση, διαμαρτυρόμενος ότι ο Ντίτμαρ Βόιντκε έλαβε περισσότερο χρόνο ομιλίας από όλους τους άλλους υποψηφίους. “Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από το να είμαι κομπάρσος στην προεκλογική εκστρατεία του Woidke”, δήλωσε αργότερα έγραψε σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η άδεια καρέκλα του στο βήμα είναι ένα σύμβολο της κατάστασης της γερμανικής πολιτικής και της δημοκρατίας σήμερα: ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος φιμώνεται επειδή έχει διαφορετική άποψη.