Μισέλ Μπαρνιέ: Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της μετανάστευσης – Έξαλλοι οι αριστεροί σύμμαχοί του

176

Ο νεοδιορισθείς Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ φημολογείται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας υπουργείου Μετανάστευσης – μια ιδέα που αντανακλά την ανησυχία του γαλλικού εκλογικού σώματος, ενώ προκαλεί αναστάτωση στην Αριστερά.

Δύο ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μπαρνιέ εξήγησε ότι θέλει να καταστήσει τη μετανάστευση κεντρικό ζήτημα. Είπε ότι ήθελε να «ελέγξει τη μετανάστευση με αυστηρό και ανθρώπινο τρόπο». «Υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι τα σύνορα είναι κόσκινα και ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια: υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, το 2007, δημιουργήθηκε ένα υπουργείο «Μετανάστευσης, Ένταξης, Εθνικής Ταυτότητας και Υποστηρικτικής Ανάπτυξης». Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του δεξιού προέδρου, ο οποίος δήλωσε τότε: «Η μεταναστευτική πολιτική θα καθορίσει την ταυτότητα της Γαλλίας για τα επόμενα τριάντα χρόνια». Όμως η πρωτοβουλία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως όταν ο τότε υπουργός, ο Ερίκ Μπεσόν, ξεκίνησε μια συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, κατηγορούμενος από την Αριστερά ότι «εξαπέλυσε ρατσιστική ρητορική». Το χαρτοφυλάκιο τελικά καταργήθηκε το 2010.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του κόμματος Les Républicains το 2021, ο Μπαρνιέ, ο οποίος κατέλαβε την 3η θέση στην προεδρική κούρσα εντός του δεξιού κόμματος, τόνιζε ήδη το μεταναστευτικό ζήτημα. Ζήτησε ένα μορατόριουμ τριών έως πέντε ετών για τη μετανάστευση και, όπως και ο Εθνικός Συναγερμός (RN), τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τα μεταναστευτικά ζητήματα.

Εάν ο Μπαρνιέ επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, θα αποτελούσε μια σαφή αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, η οποία μέχρι τώρα κυριαρχείται από τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών υπέρ της αποφασιστικότητας, αλλά με ελάχιστα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μόλις η ιδέα αυτή κυκλοφόρησε στον Τύπο, η άκρα Αριστερά εξέφρασε έντονα την αποδοκιμασία της. «Η ακροδεξιά κυβερνά επισήμως αυτή τη χώρα», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της La France Insoumise (LFI) Τομά Πορτέ.

Σύμφωνα με την Libération, ο Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες, θέλησε να μετριάσει τη φήμη του σε μια στιγμή που πρέπει να μάθει ακριβώς ποιοι βουλευτές είναι πιθανό να τον υποστηρίξουν. Η επιστροφή της εκδοχής της «εθνικής ταυτότητας» του Σαρκοζί θα κινδύνευε να αποξενώσει την ψήφο των αριστερών βουλευτών του Μακρόν, την οποία χρειάζεται αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Ο Μπαρνιέ «είναι επιφυλακτικός απέναντι στα διαφημιστικά κόλπα και θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της μετανάστευσης», έσπευσε να πει το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού.