Μητσοτάκης: Εν όψει εκλογών να διαλέξει ο καθένας με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει πίσω

214

Ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες τα κυβερνητικά στελέχη έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.  “Εμείς δεν κάνουμε νταραβέρια. Άλλοι κάνουν”, τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου “Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ’ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως” του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

“Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη ΝΔ και μόνο. Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την κάθετη αντίρρησή μας στη συμφωνία των Πρεσπών. Με έναν τρόπο τεκμηριωμένο και συγκροτημένο. Αναγνωρίσαμε τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Είπε ότι δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε μία συμφωνία που εκχωρεί στη γειτονική χώρα “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Θα αγωνιστούμε, ώστε να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις θέσεις άλλων κομμάτων. Με το Ποτάμι συμφωνούμε σε πολλά ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Δε μπαίνουμε σε μετεκλογική ή προεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δε μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια. Κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είπαν “ναι” εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν “όχι”. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Με αφορμή τις μαθητικές διαδηλώσεις. Ζητήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα που ακούστηκε “η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Άλλοι ήταν αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα, όταν καταθέσαμε πρόταση μομφής, για να κρατηθούν λίγο ακόμα στην εξουσία”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας στο στόχαστρο του τη σεναριολογία επάνω στην οποία αναζητάει επικοινωνιακό σωσίβιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και  ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που έδωσε τη δική του απάντηση, εγκαλώντας το Μαξίμου ότι προσπαθεί να κάνει κουμάντο σε άλλα κόμματα.    

“Πολλοί θεωρούν ότι η θέση σου πρέπει κάθε ημέρα να μπαίνει σε ζυγαριά. Δε βλέπω έτσι τα πράγματα. Δε θα μείνω στην πολιτική, υπηρετώντας έτσι την πολιτική. Θα παρακαλούσα αυτούς που βάζουν τίτλους να σκεφτούν διαφορετικά και να μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δε με έχουν ξαφνιάσει. Πριν έξι μήνες έλεγαν ότι είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι αστείο. Δεν έχει σχέση με τη δική μου προσωπικότητα. Θα επιμείνω με τις απόψεις μου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονες μας. Είπα και στη Βουλή ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν και η καλύτερη…Το Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία μεγάλη απόφαση που δε θα είναι εύκολη. Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του. Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση. Όμως, από την άλλη, δε στερούμαστε το δικαίωμα να κάνουμε δηλώσεις για όσα προσβάλλουν το λαό και τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή”, ανέφερε, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό η Σεβαστουπόλεως να επανεξετάσει τη θέση της, πριν την κύρωση της συμφωνίας.

Χρησιμοποιώντας ένα στίχο από το τραγούδι “οι παλιοί μας φίλοι” του Διονύση Σαββόπουλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε και πάλι μηνύματα συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι, βγάζοντας, παράλληλα, κόκκινη κάρτα στη λογική των ίσων αποστάσεων, η οποία δε χωράει στην κρισιμότητα των στιγμών. “Σε αυτόν το δύσκολο αγώνα μπορούμε να συμπορευθούμε με άλλες δυνάμεις, κρατώντας αυτές οι δυνάμεις το δικό τους ξεχωριστό στίγμα. Μη ξεχνώντας το μείζον, δε μπορούμε να τοποθετούμαστε με πολιτική ίσων αποστάσεων. Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στο διακύβευμα των εκλογών. Να διαλέξει ο καθένας, όπως λέει και ο Σαββόπουλος, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.